Nitrogénnel hűtött forró hardverek, még több Windows 10, hackerek

Win 10 a küszöbön, extrém tuning, szupergyors SSD

Akárcsak az elmúlt hetet, a mostanit is a Microsoft küszöbön toporgó újdonsága, a Windows 10 uralta hírek terén, ami érthető, hiszen már közel (vagy talán meg is érkezett?) a "végleges" változat – sőt egyesek már odáig merészkedtek, hogy a dobozos verziók várható dobozdizájnját is közzétették. Az új operációs rendszer érkezését egyébként már nagyon várják a játék- és hardverfejlesztők is. Ennek egyik oka persze a DirectX 12, amihez már javában készül az első benchmark, a másik oka pedig, hogy az OS beépített digitális asszisztense, Cortana a játékokban is használható lesz, ami ígéretes funkciónak tűnik.

Ami a hardvergyártókat illeti, a HP egy különleges Elitebook notebookkal és egy új, professzionális tablettel kívánja útjára indítani a gyárilag Windows 10-zel értékesített gépek sorát, és a legfrissebb információk szerint az Intel is rákapcsol, hogy az olcsóbb, Skylake-alapú Pentium és Celeronok processzorok is minél hamarabb a piacra kerüljenek, amelyeknél már biztosított a Windows 10 WDDM 2.0-s felületével való kompatibilitás.

Az Apple-fanatikusoknak sincs okuk panaszra, a héten végre kaptak némi izgalmat az új iPod család révén, de igazi újdonságokat a komplett sorozatnak csak az egyik tagja tartogat, az viszont egész komolynak mondható. Az ígérteknek megfelelően az AMD Radeon R9 Fury (X nélkül) is elrajtolt a héten, amire csak az ASUS és a Sapphire építhetett, de a megjelenés napján a PowerColor is csatlakozott a duóhoz.

Némi extrém tuning és extrém teljesítményre gyúró hardver is jutott a hétre. Jones965 most a GTX 980 Ti VGA-t kergette folyékony nitrogénnel, és igen szép, dobogós eredményeket (köztük első helyet is) sikerült elérnie, amelyek mellett – hazai sikerről lévén szó – nem lehetett szó nélkül elmenni. Ha már magyar sikerekről beszélünk, akkor itt kell megemlíteni Achill3uS-t, a hazai tuningosok táborának másik oszlopos tagját, aki ezúttal nem tuninggal, hanem extrém teljesítményű, sőt brutálisnak mondható SSD-konfigurációval rukkolt elő.

Nemzetközi extrém tuningos vizekről K|NGP|N neve is elért hozzánk a napokban. Valódi nevén Vince Lucido köztudottan jó viszonyt ápol az EVGA-val, így gyakran látható a vállalat kínálatában a nevével fémjelzett GeForce VGA. Most úgy tűnik, egy újabb koprodukcióval készülnek: egy igazán "hardcore" GTX 980 Ti piacra dobásán dolgoznak, aminek már a puszta látványa is egy mestermű.

De nem csak egy komplett VGA tud lenyűgöző lenni, hanem egy vízhűtő blokk is, feltéve ha szépen megmunkálják. A héten bemutatott, Radeon R9 Fury X-hez szánt Aqua Computer kyrographics hűtő is ezen tábort gyarapítja. Egy szó erejéig visszatérve az EVGA-ra: a napokban előkerült egy olyan projekt is, ahol a Raspberry Pi apró számítógéppel helyettesítik a nehezen beszerezhető EVBotot, ami elengedhetetlen az extrém tuningosoknak az EVGA EPower kiegészítő áramkör konfigurálásához.

Házimozifronton főképp új, nagy(obb) képátlójú tévék kerültek elő a napokban, de azokból sokféle. Elsőként egy 4K felbontású, 58"-es, szemüveg nélküli 3D-s tévével ismerkedhettünk meg a nem túl széles körben ismert Rembrandt jóvoltából, majd a Samsung rukkolt elő új SUHD tévéivel, amelyek a sorozat legalapabb modelljeinek számítanak, de ezek sem adják 50 hüvelyk alá. Végül a Panasonic a másik végletet fogta meg, a CX800 ugyanis csúcskategóriás készülék, ami Európában nem volt kapható egészen mostanáig.

Végül a fényképezőgépek iránt érdeklődőknek is tartogatunk két patront. Elsőként egyes Nikon, Panasonic és Pentax masinák tulajdonosai számára tettük közé a vállalatok által meghirdetett visszahívási akciókat, majd ezt követően a Panasonic legújabb m4/3-os rendszerkompaktját, a GX8-at vettük górcső alá egy hír erejéig, ami elsőként lépett túl a 16 megpixelen kategóriáján belül.

Lebukott hackerek, rekordok és Windows Server

A múlt heti szemlénk megjelenését követő napon elhunyt a Nintendo elnöke, aki 2000 óta a felsővezetésben dolgozott, a vállalatot pedig 9 éve irányította. Keze alól került ki a Nintendo DS és a Wii. Ötvenöt éves volt.

A héten érkezni kezdtek a második negyedéves jelentések. Az elsők közül a legérdekesebb a Netflixé: a streamszolgáltató jelentősen alulbecsülte újonnan csatlakozó ügyfelei számát, amikor 2,5 milliót várt: a jelenleg 65 milliósra duzzadt tábort ugyanis 3,3 millió csatlakozóval érték el. A kínai nyitás még mindig kérdéses, viszont már idén elindul a spanyol, az olasz, a japán és a portugál Netflix.


[+]

A héten tartotta huszadik születésnapját az Amazon, ennek örömére akciókkal készültek. Egyetlen nap alatt 34 millió terméket adtak el, ami minden várakozást felülmúlt, még Fekete Pénteken sem sikerült soha ekkora forgalmat csinálniuk.

Kaposváron kreatív módját választották a Google Street View használatának: az ingatlanadóval trükköző lakosokat keresik a térképen és az utcaképeken. A megoldással eddig közel 400 ingatlant derítettek fel, 11,5 millió forint kimaradt bevételt pedig már be is hajtottak.

A Hacker Team volt az a csapat, amelyiktől 400 GB adatot szereztek meg és tettek közkinccsé nemrégiben. Az információk feldolgozása közben derült ki, hogy BIOS-szintű rootkiteket is használtak, illetve az Adobe Flash kritikus hibáját is kihasználták. Mivel utóbbiról túl gyakran derül ki, hogy hibák vannak benne, ezért a Firefox legújabb verziójában alapértelmezésben letiltásra került.

A héten a New Horizons űrszonda megérkezett a Plútóhoz, ahonnan meglepő fotókat küldött, és ezzel a munkája végéhez ért. A Microsoft Windows Server 2003 is elvégezte dolgát, a redmondiak nem készítenek hozzá több biztonsági frissítést, a váltást javasolják.

Apropó váltás: a Telenor új szolgáltatást vezetett be, náluk már nem kell megvárniuk az ügyfeleknek, hogy lejárjon a hűségidő, menet közben is lecserélhetik készüléküket. Ha az ember nem akar maga vevőt találni a régi telefonra, egy pár perces állapotfelmérés után a Telenor is ajánlatot ad. Cserélni pedig sok mindenre lehet; a Microsoft az elbocsátások ellenére cáfolta, hogy kiszállnának a mobilpiacról.

Ami a techcégeknél általános gyakorlat, az egyéb vállalatoknál egyelőre kuriózum: a United Airlines bejelentette, hogy 1 millió mérföldes utazási lehetőséget biztosít annak a maximum két etikus hackernek, aki kritikus sebezhetőséget lel a rendszereikben.

A héten szavazni is lehet a IT Cafén, arra vagyunk kíváncsiak, olvasóink hajlandóak lennének-e órákat várni a világ legexkluzívabb weboldalának megtekintésére.

Blogoló: Acer és Fujitsu

Két bejegyzéssel bővült az Acer blog az elmúlt hetekben. Az elsőben egy olyan Chromebookkal foglalkoztunk, aminek még nem biztos a megjelenése, de minden egyes részlete érdekes. A 11,6 hüvelykes, 360 fokban kifordítható kijelzőjű készülékben a legújabb Atom architektúrára épülő, Braswell családba tartozó rendszerchip lesz, konkrétan négymagos Celeron N3150, ami mellé 4 GB RAM és a Chromebookokra jellemző, kicsi, 16 GB-os eMMC háttértár került. Sajnos egyelőre még semmi közelebbit nem tudunk az új Chromebook megjelenéséről és áráról.

Acer C738T Chromebook - egyelőre csak ez a rossz minőségű fotót tették közzé
Acer C738T Chromebook – egyelőre csak ezt a rossz minőségű fotót tették közzé (forrás: Winfuture.de)

Közelebbről megismerkedtünk az Acer XR341CK monitorral is. Hatalmas, 34 hüvelykes, ultra szélesvásznú modellről van szó, ami ráadásul még hajlított is. Kijelzőpanelje IPS technológiás, pixelből pedig rengeteg, közel ötmillió sorakozik rajta, vagyis a felbontása 3440x1440. Többféle képbemenet mellett USB csatlakozói is vannak, továbbá támogatja a FreeSync technológiát, és a megjelenése sem akármilyen.

Négy érdekességet mutattunk be a Fujitsu blogban, melyek a japán vállalat szlogenje szerint az emberközpontú számítástechnikára fókuszálnak. A SPATIOWL például egy olyan közlekedésfigyelő platform, ami nem csak járművekre, hanem okostelefonjaik és egyéb készülékeik révén az emberekre is fókuszál, amihez Big Data és felhős megoldásokat használ. A rá épülő rendszerek segíthetnek eligazodni akár egy bevásárlóközpontban vagy koncerten, sporteseményen.

A könnyebb helymeghatározáshoz, eligazodáshoz, okostelefonon keresztül alapvető információkhoz jutáshoz kapcsolódik a Fujitsu apró jeladója is. A pár milliméter vastag, rugalmas, mindössze háromgrammos, Bluetooth segítségével kommunikáló paránynak napelemes az áramellátása; ennek, és egy merőben új energiagazdálkodási eljárásnak köszönheti kompakt méretét.

A hallássérültek életének megkönnyítésében is szerepet vállal a Fujitsu. Egy olyan rendszert fejlesztett ki számukra, ami valós időben alakítja a beszédet írott szöveggé, így aki valami oknál fogva nem hallja, az is el tudja olvasni. Mindehhez elég egy mikrofonos okostelefon, egy alkalmazás és vezeték nélküli hálózat. Nagy segítség lehet az új technológia a hallási gondokkal küszködőknek, de akár egy előadáson elhangzott információk „lejegyzetelésében” is jól jöhet.

Korábban már bemutattuk a Fujitsu Palm Secure rendszerét, mely egy olyan biometrikus azonosító, ami az embereket tenyerük érhálózata alapján ismeri fel. Ilyen megoldást használnak például a Nemzeti Innovációs Hivatalban és a Groupama Arénában is, előnye a pontossága, sebessége és az, hogy nem kell fizikailag érintkezni vele, elég csak fölé tartani a tenyerünket. Néhány Fujitsu notebookba is beépítik ezt az azonosítót, most pedig az új, kisebb külső modullal akár tabletekhez vagy hasonló mobil készülékekhez is kényelmesen hozzákapcsolható.

Szeptembertől lesz elérhető a legkisebb PalmSecure eszköz
Szeptembertől lesz elérhető a legkisebb PalmSecure eszköz [+]

Daywalker, rudi, -szp-