Kütyük reinkarnációja

A régebbi, lecserélt eszközök újrahasznosításának lehetőségeit vettük sorra. Újra csatasorba állhatnak, csak egy kis kreativitás kell hozzá.

Mi legyen a régi kütyükkel?

Karácsonykor szerencsésebb esetben elektronikai eszközök is kerülnek a fa alá, így felszabadulhat egy-egy régebbi telefon, táblagép, noteszgép vagy akár webkamera. De mit kezdjünk a levedlett kütyükkel? Mehetne az e-hulladékba is, de lehet belőle pénz, ajándék vagy egy kreatív hobbi kezdete és megvan a lehetőség arra is, hogy kis tuninggal vagy alternatív OS-szel szolgáljon tovább az eszköz.

Ami néhány éve vágyva vágyott ajándék, munkaeszköz volt, az ma már megeshet, hogy gyakorlatilag szemét. Talán felesleges ecsetelni, hogy mekkora problémát jelent világszerte az elektronikai hulladék mennyiségének növekedése. Az ilyen készülékek (áramköri lapok, modulok, tápegységek) a fél periódusos rendszert tartalmazzák, nem egy alkotóelemük mérgező, káros, ezért nem lehet őket a kommunális hulladékkal együtt kezelni, házi feldolgozásuk sem jöhet szóba. Elromlott, kiöregedett, használhatatlan masináinkat szerencsére átveszik az elektronikai áruházakban vagy a hulladékudvarokban, a hozzánk közel eső átvevőhely felderítésében sokat segíthet a lakossági hulladékudvarok adatbázisa.


[+]

Sokat segítene, ha tartós kütyüket gyártanánk, de ez nyilván magasabb árakkal járna és jelenleg sem a gyártók sem a fogyasztók rövid távú érdekeivel nem egyezik. Addig is megtehetjük viszont, hogy csak azt dobjuk ki (a megfelelő helyre!), ami már valóban tönkrement és teljes mértékben használhatatlan. Ami működik, az még használható, még ha nem is pont arra, vagy annak, amire/akinek eredetileg szánták.

Adományozás, újraértékesítés de kinek?

Ha meg szeretnénk szabadulni attól ami már nem kell, de még megy, akkor nagy eséllyel az eladás juthat eszünkbe először. Rengeteg online szolgáltatás bonyolít le használtcikk kereskedelmet, aukciót, ebben bizonyosan nincs hiány. Egy néhány éves laptop ma is értékesíthető néhány tízezer forintért, egy egymagos, kiszolgált tabletet meglehet, hogy elvisznek 5-10 ezerért és a régi telefonoknak is megvan a piaca, ezekre van is kereslet. Amennyiben korrekt, valós paramétereivel (fizikai állapot, képernyő érzékenysége, teljesítmény, akku üzemidő, stb.) hirdetjük meg a kütyüt, akkor mind az eladó mind a vevő jól járhat, persze ebből meggazdagodni nem fogunk. Érdemes tabletek, okostelefonok vagy akár PC-k esetében megemlíteni azt is, hogy mik azok az ismertebb alkalmazások, melyek még mennek rajta és melyek azok, melyekkel már nem bír az öreg hardver vagy az öregedő operációs rendszer alatt már nem támogatottak megfelelően.


[+]

Persze minden baráti körben, rokonságban akad valaki, aki borzasztóan örülne egy leharcolt eszköznek is és nem fogja zavarni, hogy hosszú percekig zötyög a merevlemez mire beindul a laptop, lehet, hogy az sem érdekli, hogy a tablet már leginkább csak elektronikus könyvek olvasására használható és csak konnektorközelben. Prédaként felajánlhatjuk a feleslegessé vált dolgainkat a Facebookon is (meglehet, hogy ez a közösségi oldal használatának egyik legnemesebb módja), de vannak olyan célzottan a rászorulókon segítő szervezetek és szolgáltatások, melyek hatékonyabban találják meg a leginkább szükségben lévőket. Ilyenek az adományboltok, a karitatív szervezetek vagy az adománykérő-felajánló weboldalak (pl. ad6kap6.hu). A témában nagyon jó linkgyűjteményt találunk a Humusz weboldalán.

Gyűjtőknek, régésznek

Vannak persze olyan mértékben öreg elektronikai holmik, melyek már szinte régészért kiáltanak. Ma már ilyennek tekinthető egy 286-os PC, egy régi Mac, hogy a 8-bites személyi számítógépekről már ne is beszéljünk. Ezek is értékesíthetők persze, de ez esetben általában magángyűjtőkhöz vagy kerekedőkhöz kerülnek. Ha szeretnénk, hogy minél többen csodálhassák meg a régmúlt (jó esetben működő) ikonjait, akkor érdemesebb egy egyesületet vagy múzeumot felkeresni. Ilyen az Insert Coin Egyesület a Videojátékos Kultúráért, melynek célja, hogy az arcade és retró konzolok hőskorának játékélményét elevenítse fel, megosztva azt a legifjabb generációkkal is. Rendszeres szervezett interaktív rendezvények mellett nemrég egy karitatív projekt is megvalósult, a Bethesda kórházban fekvő gyerekek számára gyűjtöttek még használható kézikonzolokat. A múzeumok közül az egyik legdinamikusabban fejlődő, nap mint nap gondozott retró-IT gyűjteménnyel A jövő múltja kiállítás dicsekedhet, mely a Szegeden üzemel, a szervezők örülnek a több évtizedes ritkaságoknak.


[+]

Akárkinek is adnánk régi kedvenceinket, érdemes ügyelni rá, hogy semmiféle régi adatot ne felejtsünk rajta! Az a minimum, hogy töröljük az e-mail fiókot és a leveleket, címtárat, a böngészőelőzményeket, az átmeneti állományokat és nézzük át a meghajtókat régi, ottfelejtett mentések után kutatva. Emellett persze háztartáson belül is újrafelhasználhatunk egy eredeti szerepében túlhaladott, leváltott hardvert, csak meg kell találni a megfelelő szoftvert és/vagy az új szerepet.

Hardverátalakítás szoftverrel

Napjaink vezető operációs rendszere a Windows, melynek új kiadásai ugyan valamivel gyorsabban futnak, mint a Windows 7 vagy különösen a Windows Vista, ám nem működnek minden hardveren és az ingyenes Windows 7-10 átállás sem jön be egyes konfigurációkon. Sok Core 2 Duo alapú laptop már csak döcögve bír el az eredeti operációs rendszerrel, és a mai modern böngészőmotorok is egyre többet emésztenek fel a szűkös erőforrásokból. Hiába raknánk a gépbe több memóriát, akkor is idegesítően lassan állna fel, legfeljebb egy SSD beépítésével lehetne kitolni a hasznos élettartamot, kérdés azonban, hogy egy ilyen beruházást megér-e az öreg vas. Ha eredeti funkciójának megfelelően, azaz munkaállomásként szeretnénk továbbra is használatban tartani egy öreg gépet, akkor ezt igen jó eséllyel tehetjük meg egy megfelelő Linux feltelepítésével. Ahogy arról korábbi cikkünkben részletesen írtunk. A Lubuntu egy Windows 7 számára már öreg gépen is viszonylag gyors, naprakész böngészővel. Az 1 GB vagy kevesebb RAM-mal sarokba szorított konfigurációk megmentője pedig a Puppy Linux lehet, további tippek a hivatkozott cikkben. Maga a telepítés sok asztali Linux esetében hasonló és grafikus felületen végezhető, nem ördöngösség.


[+]

Kiszolgálóvá, saját magunk gondozta NAS-sá is átképezhetjük a régi gépet, persze szem előtt tartva, hogy egy öreg merevlemez meghibásodási esélye nagyobb, mint egy újé, ezért ügyelnünk kell a rendszeres és gyakori mentésre, vagy előre el kell döntenünk, hogy csak másodlagos fontosságú adatokat bízunk rá. Médiakiszolgálót igen könnyen csinálhatunk egy asztali Windowsból is a Plex telepítésével, így a gépen tárolt fotókat, videókat és zenéket más PC-kről, okostévéről vagy okostelefonról is elérhetjük.

Sokkal komplettebb szolgáltatáscsomagot kaphatunk egy alternatív NAS-jellegű operációs rendszerrel. Kevésbé hozzáértőknek találták ki a nyílt forráskódú, de fizetős bővítőmodulokat (alkalmazásokat) is kínáló Amahit (https://www.amahi.org/), ami egy komplett fájl/médiakiszolgálóvá alakítja a gépet, állománymegosztással, személyes felhővel, backup szolgáltatással, tartalomszolgáltató motorokkal és más, okos NAS-oknál (http://smartnas.blog.hu/) szokványos appokkal.

Aki igazán komolyan gondolja, az válthat a nagyvállalati szintű storage technológiákat felvonultató FreeNAS-ra, itt viszont már komolyabb szaktudásra is szükség lesz.


[+]

Ugyan melyik laptopról gondoltuk volna új korában, hogy néhány év múlva vezeték nélküli hozzáférési pontként (hotspot) használjuk majd? A Connectify segítségével a vezetékes és a Wi-Fi-n kapott internet hozzáférés is továbbosztható, utóbbi különösen utazás során egy hotelszobában lehet hasznos. A program működik repeater (jelismétlő) és bridge (hálózati híd) üzemmódban is. Persze a laptop többet fogyaszt majd, mint egy céleszköz, ugyanakkor egyéb beruházásra nincs szükség.


[+]

Akadnak olyan méltó közösségi célok, melyekhez könnyen hozzájárulhatunk egy régebbi laptop birtokában is. Az értelmes földönkívüli élet után kutató SETI projektnek adhatjuk a CPU holtidejét, csak az erre szolgáló klienst kell feltelepítenünk. Az IBM World Community Grid szolgálatába állva tudományos számításokra adhatjuk központi egységünket, ily módon értek már el eredményt a rákgyógyszer kutatás, napenergia felhasználás és nanotechnológiás víztisztítás területén is. Természetesen a kliens nem hagyja tétlenül a CPU-t, így a gép nem léphet energiatakarékos üzemmódba és folyamatosan üzemi fogyasztással megy, ami valamelyest meg fog látszani villanyszámlánkon.

 Beépíthetjük egy rendszerbe

Egy régi kamera sem kell, hogy feltétlenül nyűg legyen, felhasználható saját készítésű megfigyelőrendszerhez. Erre a célra készült szoftver például az iSpy, mely lokális hálózaton ingyenesen használható tetszőleges számú kamerával. Tud mindent, amit a profik (motorvezérlés, hangfelvétel, mozgásérzékelés, timeline, riasztások), de távfelügyelettel már fizetős, igaz, nem drága. Szóba jöhet még az egy kamerával és kis felbontással még ingyenes Sighthound is. Egyes routerek és NAS modellekhez kapcsolva egy USB-s webkamera használható drága IP-kamerák helyett, házi megfigyelőállomáshoz.


[+]

Leghamarabb az androidos okostelefonok avulnak el, a gyakran megjelenő új operációs rendszer verziókhoz egyszer csak nem biztosít támogatást a gyártó és ott állunk egy kütyüvel, melyen nem megy egy normális böngésző sem. A másik eset, mikor ugyan a támogatás megvan, ám a modern alkalmazások erőforrás-éhségét már nem képes kielégíteni a régi készülék.

Alkalmazások, melyek új értelmet adhatnak

Kézenfekvő alkalmazás lehet androidos eszközökhöz a SECuRET SpyCam, ami biztonsági állomássá vagy gyermekfigyelő kamerává alakítja a telefont, persze csak ha abban van van kamera. Pozitív visszajelzéseket olvashatunk a Home Security IP Cam: Alfred app oldalán is, mely ugyanerre a célra szolgál. iOS alatt az Airbeam az egyik legsikeresebb megfigyelőalkalmazás, mely lehetővé teszi, hogy egy Mac-ről kövessük, amit egy mobil Apple eszköz lát és hall.


[+]

Egy régi telefon segíthet takarékoskodni is, egy VoIP/SIP kliens segítségével elkülöníthetjük a család számára olcsó távolsági hívások lefolytatására. (Természetesen ezt megtehetnénk az új telefonon is, de azon már úgyis rengeteg erőforrás- és energiaigényes alkalmazás van.) Persze nem csak a viszonylag terebélyes Skype és Viber jöhet szóba, mint szoftver, rengeteg takarékosabb alkalmazás hozzáférhető, androidon sokan dícsérik a Zoiper IAX SIP VOIP Softphone-t megbízhatóságáért.


[+]

Egy kicsit régebbi telefon is megfelelhet távirányítónak okostévék mellé. Szinte minden gyártó biztosít alkalmazást arra, hogy a szövegbevitelhez nagyon kényelmetlen gumibillentyűket kiváltsuk, az okostelefon érintőképernyőjén még mindig könnyebben boldogulunk. Ha új YouTube alkalmazás van a tévén, akkor ahhoz még külön app nélkül is csatlakozhatunk bármilyen mobil böngészőből a https://www.youtube.com/pair oldal felkeresésével, itt csak a tévé youtube alkalmazásban található kódot kell megadnunk.

Második képernyőként is újrahasznosíthatjuk tabletünket, bár nem egészen ingyen, egyelőre csak fizetős alkalmazást találtunk erre a célra. Az iDisplay a Windows vagy OS X asztali operációs rendszerek és az Android és az iOS mobil eszközök közé ver képi hidat, ráadásul az érintéseket is lekezeli. A mobil eszközre fel kell tenni az iDisplay alkalmazást, ami androidos verzióban 5, iOS kiadásban 10 dollárt kóstál. Az asztali gépre ingyenesen letölthető a szoftvercsomag, a telepítéskor engedélyezzük a driverek felrakását és adjuk hozzá a tűzfalkivételekhez az alkalmazást.


[+]

Jól teljesíthet még egy régebbi modell elektronikus könyvolvasóként, ahol nem annyira szempont a teljesítmény. Persze az évek során megcsappant akkumulátoros üzemidő miatt inkább házon belül jöhet be ez a felhasználási javaslat. Az LCD sajnos jobban fárasztja a szemet, mint az elektronikus vagy hagyományos papír, de egy lefekvés előtti rövidebb olvasgatáshoz vagy konyhai receptböngészéshez még így is megfelel. A tálcaalkalmazásból tudhatjuk meg a gép IP címét és a port számát, amit aztán fel kell vennünk a mobil eszközön. A mutatványhoz ugyanazon Wi-Fi hálózathoz kell, hogy csatlakozzanak az eszközök.

Azóta történt

  • Az 1984-es Macintosh új életre kel

    Az egyik leghasznosabb irodai munkát bízták rá. Olyasmit, amivel a mai napig tökéletesen meg tud birkózni.

  • A Viber is bevezette a végponti titkosítást

    Számos újdonsággal, köztük teljes end-to-end titkosítással, rejtett csevegéssel és távoli törlési funkcióval érkezik a Viber üzenetküldő alkalmazás új, 6.0-ás verziója.

  • A WISP áttörést hoz, pont mint a kristály-detektoros rádió

    Az amerikai egyetem kutatólaborjában olyan, áramforrásnak rádióhullámokat használó eszközt mutattak be, ami elsőként a fitnesz karkötők piacát reformálhatja meg.