1965. április 19.

Az Electronics Magazine című szaklapban megjelenik Gordon Moore cikke, melyben a kémikus-fizikus kutató megfogalmazza az azóta híressé vált tételt: évente körülbelül megduplázható az egy szilíciumlapkára gazdaságosan integrálható alkatrészek száma, amellyel arányosan növekszik a számítási teljesítmény és csökken az egy integrált áramkörre eső gyártási költség. Később 18-24 hónapra tolták ki az eredeti időtartamot, és a félvezetőipar azóta is makacsul ragaszkodni látszik a szabályhoz.

Moore-törvény
Moore vázlata a cikkhez 1965-ből

Gordon Moore
A később az Intelt megalapító Moore az 1960-as években...

Gordon Moore
...és 2005-ben (Fotók: Intel)

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

  • 1774. április 21.

    Párizsban megszületett Jean-Baptiste Biot francia fizikus. 1820-ban Biot és a szintén fizikus Félix Savart alkották meg az áram által keltett mágneses tér erősségének meghatározására alkalmas Biot-Savart-törvényt. Kiterjedt tudományos tevékenységet folytatott, például számos meteorit vizsgálatával megerősítette Chladni feltételezését, mely szerint a meteoritok a világűrből érkeznek a Földre.

  • 1968. július 18.

    A Fairchild Semiconductort elhagyó Gordon Moore kémikus és Robert Noyce fizikus félvezetőgyártó vállalatot alapít Integrated Electronics, röviden Intel néven. A kezdetben elsősorban memóriachipeket gyártó cég – melynek harmadik alkalmazottja, majd későbbi vezérigazgatója a magyar származású Andrew Grove volt – 1971-ben készíti el a világ első mikroprocesszorát. Ma a memóriaüzletből 1985-ben kiszállni kényszerült Intel processzorai találhatók a PC-k mintegy 80 százalékában.

Előzmények