A kormány adókedvezménnyel segítené a hálózatfejlesztést

Az adóváltozásokról szóló csomag nagyon sok új intézkedést tartalmaz, de ami az informatikai iparágat és a távközlési cégeket érinti, az egy olyan kedvezmény bevezetése, melynek látható célja a fejlesztések serkentése.

A 2016-ra vonatkozó törvénycsomag ugyanis azt mondja, hogy az új nyomvonalon létesített közművezeték és a nagy (100 Mb/s) sebességű, széles sávú internetszolgáltatás nyújtására alkalmas vezetékek után csak az üzembe helyezést követő hatodik év első napjától kell közműadót fizetni, vagyis az ilyen vezeték után a létesítéstől számított 5 évig nem kell adózni, függetlenül a létesítés helyszínétől és a vezeték típusától.

Ez az intézkedés természetesen csak viszonylagosan értékelhető kedvezményként, mivel korábban nem létezett a hálózatokat sújtó közműadó, ugyanakkor mégis előrelépés, hiszen arra biztathatja a távközlési cégeket, hogy a jelenlegi szigorú adózási rendszerben is fejlesszenek. (Feltéve, ha kiszámolták és úgy vélik: az adó ideiglenes elengedése valóban hoz nekik a konyhára valamit.)

Azóta történt

Előzmények