22 hónap börtön az iskolai osztályzatok megváltoztatásáért

Nem menekül a szigorú igazságszolgáltatás elől a 29 éves amerikai Christopher Jackquette: amellett, hogy 22 hónapra rázárják a cellaajtót, szabadon bocsátását követően még három évig biztosan felügyelet alatt marad. Az egyetemi hallgatót bűnösnek találták abban, hogy billentyűnaplózó (keylogger) programok segítségével behatolt az egyik floridai felsőoktatási intézmény informatikai rendszerébe, majd legalább 650 esetben 90 diáktársa osztályzatát manipulálta, beleértve természetesen a sajátját is. Jackquette nem egyedül hajtotta végre az akciókat, de két társának szerepe egyelőre még nem tisztázott az ügyben. Bizonyos, nem egyszerű diákcsínyről van szó: a bíróság bizonyítottnak látta azt is, hogy Jackquette anyagi ellenszolgáltatás fejében diáktársai lakhelyét is megváltoztatta, ezzel ugyanis kedvezőbb helyzetbe tudta juttatni a hivatalosan másik államban élő hallgatókat, akiktől a szabályok értelmében magasabb tandíjakat szednek be az amerikai egyetemek.

A történet 2007-ben kezdődött, amikor is Jackquette belopózott az egyetem egyik lezárt helyiségbe, majd billentyűnaplózó szoftvereket telepített azokra a számítógépekre, amelyeken éppen a hallgatók adatit készültek rögzíteni. A kémprogramok segítségével játszi könnyedséggel tudott az intézmény adminisztrációs rendszerébe belépni, és társaival együtt manipulálni a rögzítésre került osztályzatokat, több esetben elégtelent (az amerikai rendszerben F) jelesre (A.) A számításaikba azonban több súlyos hiba csúszott: először is, az egyik adminisztrátor hamarosan kiszúrta a billentyűnaplózókat, és rövid nyomozás után több olyan kapcsolódó e-mail címet is talált, amelyek egytől egyig a trió felügyelete alatt álltak. Másodszor, a naplófájlok világosan felfedték, hogy az osztályzatok megváltoztatása nem a belső rendszerből történt, hanem az interneten keresztül, mégpedig jól beazonosítható lakcímekről. Harmadszor, már miután az osztályzatokat az adminisztrátorok visszajavították, és a hatóságok feltettek néhány kérdést a történtekkel kapcsolatban az egyik elkövető nővérének, a trió két órán belül ismét akcióba lendült, de ezúttal csak a saját osztályzataikat kozmetikázták ki.

Tekintettel arra, hogy a Jackquette-ék 650 iskolai osztályzat mellett több diáktársuk lakhelyét is átjavították, az ügyészség álláspontja szerint ezzel több százezer dollárnyi veszteséget is okozhattak volna az egyetemnek, mivel az eredményesebben teljesítő és azonos államban lakó hallgatóknak kevesebb tandíjat kell fizetniük.

Azóta történt

  • Elkapták a Cisco-hackert

    10 évnyi börtön és súlyos pénzbüntetés vár a svéd férfire, amennyiben a vádak megállják a helyüket a bíróságon. Öt évig kutattak az elkövető után.

  • Így kell betörés nélkül adatokat lopni

    Egy biztonságtechnikus kísérlete ismét bebizonyította, hogy az alkalmazottak hatékony manipulálásával leomlanak a védelmi bástyák.

Előzmények