24 órás hackerverseny az ELTE-n


Az ELTE Informatikai Kar Hallgatói Önkormányzata és a kancellár.hu harmadik alkalommal rendezi meg az IT Security Coding Contest programozói versenyt, más néven a Hackerversenyt az ELTE Lágymányosi Campusán. Tulajdonképpen ez nem is hackerverseny, csak ez a szó jól hangzik manapság... Itt most ugyanis kőkemény programozás folyik, amit a feladatok nehézségei ékesen bizonyítanak.

De nyilván nem pusztán csak a szakmai kihívás csábította a versenyzőket, ahogy az egy ideális világban talán elképzelhető lenne, hanem az informatikai biztonság területén jeleskedő kancellár.hu által felajánlott 1 millió forintos fődíj is megmozgatta a jelentkezők fantáziáját. Nem csoda, hogy idén minden eddiginél több, 25 csapat jelent meg a délelőtti rajtnál. Így 50-en kezdték el a feladatok megoldását, s az is imponáló, hogy az ország minden részéről érkeztek versenyzők.

Az első kihívást a PET-Portál által kitalált szteganográfiai feladat jelenti, ami a Hacktivity konferencia tapasztalatai alapján egyáltalán nem egyszerű annak, aki még életében nem foglalkozott e tudományterülettel. A második és harmadik feladat két tipikus nagyvállalati biztonsági probléma: a négyszem-elv megvalósítása és az elemi jogosultságok implementálása. Erre nehéz szép megoldást találni, és amelyek elkészültek, azok is évek alatt alakultak ki. Vajon most mire mennek a résztvevők 24 óra alatt?

Az igazi kihívás persze az, hogy az ELTE Informatikai Kara a legtöbbet profitálja ebből a rendezvényből, mert nem mindennapos, hogy egy egyetem ekkora publicitást kapjon. Ilyen rendezvényekkel lehet egyre több fiatalt megfogni, illetve egyre magasabbra tenni a szakmai lécet az egyetemistáknak. A versenyről egy rövid videót is készítettünk. Interjút adott az IT cafénak Kozma László, az ELTE IK dékánja, megörökítettük Papp Péternek, a kancellár.hu vezérigazgatójának és a verseny főszervezőinek gondolatait. A végeredményről, a díjazottakról rövidesen beszámolunk.

Krasznay Csaba - Krasznay Endre

Azóta történt

Előzmények