350 dollár lesz a százdolláros laptop az online üzletekben


A világsajtót tegnap bejárta a BBC kissé félreveztő című híre, hogy elkezdték gyártani a „százdolláros laptopot”, az XO-t, melyet a szegény országok gyerekeinek szán a program ötletgazdája és vezetője, Nicholas Negroponte. Ám gyártásról még nincs szó, egyelőre csak a beszállítók kapták meg engedélyeiket. A korábbi híradások arról szóltak, hogy a programot menedzselő nonprofit szervezetnek, az OLPC-nek a sorozatgyártás beindításához legalább hárommillió darabos megrendelésre van szüksége, s ez valószínűleg még nem állt össze, mivel a Quantától, a gyártótól származó információink szerint szeptemberben-októberben indítják a termelést, a korábbi terveknek megfelelően.

De alig jelentette be Walter Bender, a projekt szoftverfejlesztésért felelős vezetője, hogy zöld utat kapott a gyártás, Mary Lou Jepsen, vezető technológiai tisztviselő máris újabb információt tett közzé, mely szerint az XO kereskedelmi forgalmazása is megkezdődik (a projekt keretében Negroponte szervezete csak kormányzatokkal tárgyal), terveik szerint a karácsonyi ünnepek idején. Jepsen a laptop bolti áráról (az állami megrendelők jelenleg 176 US dollárért juthatnak hozzá) még nem tudott határozottan nyilatkozni, de annyit elmondott, hogy körülbelül 350 dollár, esetleg a gyártási költség kétszerese lesz, de gondolkodnak egy 525 dolláros változaton is. Az árusítás megindításának részletes tervein még dolgoznak, de reményeik szerint egy hónapon belül elkészülnek a munkával – s ha valóban sikerül még idén elkezdeniük az XO terjesztését, azzal jelentősen meglephetik a nagy PC-gyártó cégeket az ünnepi szezonban. Jepsen utalt arra is, hogy online árusítást szeretnének, s erről, valamint a támogatás biztosításáról három nagy kereskedelmi csoporttal is tárgyalnak, ám a lehetséges jelölteket nem nevezte meg.

Az eladásokból származó profitot a projekt fejlesztésére szánják, s ha az alapítók szándékát komolyan vesszük, akkor feltehetően az eredetileg célként kitűzött, 100 dolláros ár elérésére – vagy még tovább, hiszen a hónap elején Jepsen egy – meglehetős kétségekkel fogadott – előadásában arról beszélt, hogy egy második generációs laptopot is terveznek, melynek már csak 50 dollár lenne az ára.

Azóta történt

Előzmények