Olcsóbbak lehetnek a nagy kapacitású memóriakártyák

Az IM Flash Technologies, az Intel és a Micron 2006 januárjában gründolt vegyes vállalata tegnap arról számolt be, hogy kifejlesztett egy olyan flashmemória-technológiát, amellyel egy memóriacellában 3 bitnyi információt lehet tárolni. Az új eljárással olcsóbban lehet majd nagyobb adatsűrűségű memóriakártyákat és pendrive-okat gyártani.

A 3bpc (3 bit cellánként) névre keresztelt MLC (multi-level cell) NAND technológiának ugyanakkor vannak korlátai: a komplexebb cellafelépítés miatt az adatok írása és olvasása lassabb, és a chip élettartama rövidebb, mert a cellákba kevesebbszer lehet adatot írni, mint az egyszerűbb technikáknál. Emiatt olyan termékekben, melyeknél a sebesség és a tartós működés az elsődleges szempont (például SSD-kben) nem használható, ott viszont, ahol a kapacitás és az ár számít (a gyártó szerint a memóriakártyáknál és az USB drive-oknál így van), remekül beválhat.

A Micron 34 nanométeres gyártástechnológiával elkészített egy 32 gigabit kapacitású memóriachipet, amelynek mérete mindössze 126 mm2 – ez a vállalat szerint iparági rekord. A chipből egyelőre csak minták állnak rendelkezésre, a sorozatgyártás a negyedik negyedévben fog megkezdődni – ígérik.


A Micron egyik vezetője beszél az új technológiáról

A rivális SanDisk a Toshibával karöltve már tavaly bemutatta saját, cellánként 3 bit tárolására képes NAND-technológiáját, sőt 56, illetve 43 nanométeres csíkszélességgel gyárt is ilyen chipeket. Szakértők szerint azonban e lapkák vezérlői megbízhatatlanok, ezért a termékből a duó nem sokat tud eladni.

Azóta történt

Előzmények