3DMark balhé: békét kötött az nVidia és a Futuremark?

Mint köztudott, vita, sőt, kisebbfajta botrány robbant ki pár hete a 3DMark tesztprogramokat fejlesztő Futuremark és a grafikus kártya-gyártó nVidia között. Az indok: utóbbi vállalat "optimalizálta" videokártyái teljesítményét, magyarán "csalt". A vihar úgy tűnt, elül, hiszen a Futuremark kiadott egy javítást, amely telepítése után újra a normál értékeket jelenítette meg a tesztprogram, azaz véget ért az nVidia "optimalizálási aranykora". S most jön a csavar az ügyben.

A két cég közös sajtóközleményt adott ki. E szerint a Futuremark "mélységében" is megértette a helyzetet és az nVidia optimalizálási stratégiáját, így eltekint attól, hogy "csalásnak" nevezze az optimalizációt. A lényeg, hogy újra szent a béke a két vállalat között. Már csak pár dolog kérdéses: némi támogatást küldött az nVidia dollárok "képében" Finnországba? Vagy ügyvédekkel fenyegetőzött és a felek tényleg leültek egy asztalhoz és megbeszélték a dolgot? Ezek azok a kérdések, amelyekre a választ sem az egyszerű felhasználó, de még a tűzhöz közelebb ülők sem fogják egyhamar megtudni.

Szintén kérdéses, hogy, miként fog erre a hírre reagálni az ATI? A következő Catalyst-verzióban is lesznek "optimalizációk", vagy a kanadai vállalat nem követi a "divatot"? Az ATI jelenleg épp egy "optimalizáció" eltávolításán fáradozik a Catalystból, ám lehet, hogy ezek után meggondolja magát. Ha így lenne, senki, de legkevésbé a Futuremark és az nVidia nem szólhatna egy árva szót sem...

Azóta történt

Előzmények