533 millió Facebook-felhasználó adatait tették elérhetővé a weben

Rengeteg felhasználó személyes adatait lopták el, majd tették közzé egy fórumban – összesen 377 045 magyar is érintett az ügyben.

A hétvégén valaki egy hackerfórumban bő 533 millió Facebook-felhasználó személyes adatait tette közzé ingyen.

A lopott adatok a világ számos országának felhasználóit érintik. Több mint 32 millió amerikai felhasználó adatai kerültek nyilvánosságra, a legjobban érintett országok közé tartozik még Nagy-Britannia és India. Összesen 377 045 magyar felhasználói adatait is közzétették.

A lopott adatok között vannak telefonszámok, teljes nevek, helyszínek, születési dátumok, leírások, Facebook-azonosítók, sokszor e-mailcímek és egyéb adatok. A szakértők már megvizsgálták a közzétett adatbázis mintáit, és arra jutottak, hogy az adatok hitelesek.

A Facebook egyik szóvivője szerint az adatokat egy 2019-ben javított sérülékenységen keresztül lopták el. Mivel az adatok csak pár évesek, a csalók számára nagyon értékesek: scammerhadjáratokat és hackertámadásokat indíthatnak, kicsalhatnak belépési adatokat, de akár más emberek személyazonosságát is megpróbálhatják ellopni, figyelmeztetett a Hudson Rock cyberbűnözősre szakosodott hírszerzőcég.

A Business Insider emlékeztetett: nem ez az első eset, hogy ilyen történik, a mostani adatbázis részleteit pedig pénzért már az év elején elkezdték árulni. Most pedig a teljes adatbázist ingyen elérhetővé tették.

A Hudson Rock szakemberei szerint a Facebook nem sokat tehet az érintett felhasználók biztonságáért, hiszen az adataikat már nyilvánosságra hozták. Azt azonban hozzátették: a Facebook értesíthetné az érintetteket, hogy azok jobban odafigyeljenek a személyes adataikkal való visszaélésekre és az adathalász kísérletekre.

Azóta történt

Előzmények