A bálnavadászat és a Nintendo a Greenpeace két japán mumusa

Ismét a Wii konzoljátékokat gyártó japán Nintendo lett a legkevésbé „zöld” multi a Greenpeace környezetvédő szervezet negyedévente kiadásra kerülő, 18 elektronikai nagyvállalatot értékelő jelentésében. A Greenpeace Útmutatója a Zöldebb Elektronikához (Greenpeace Guide to Greener Electronics) címet viselő publikáció elsősorban a cégek termékeit, azok károsanyag-tartalmát, valamint az előállítás környezetterhelő hatását vizsgálja és folyamatos szigorításokkal igyekszik a gyártókra nyomást gyakorolni, akik közül többen éppen a jelentés hatására változtattak termékeik anyagösszetételén, vagy éppen a gyártási folyamaton.

A jelentés abból a szempontból semmi újdonságot nem tartalmaz, hogy a pontozásos rendszer alapján felállított, tízfokú „környezetbarátsági skálán” ezúttal is az utolsó helyen tanyázik a Nintendo, mint az egyetlen nulla pontos „versenyző”. Mindebből azonban nem következik egyenesen, hogy a világszerte eddig csaknem 25 millió Wii játékkonzolt eladó japán vállalat gyártási tevékenysége tudatosan környezetromboló lenne, termékei pedig mérgezőek: a japánok egyszerűen úgy döntöttek, hogy nem adnak ki adatokat a Greenpeace-nek. A miértre egyelőre nincs válasz, a zöld szervezet illetékese azonban úgy látja, hogy a Nintendo előbb-utóbb kénytelen lesz beadni a derekát.

„A Greenpeace egy önkéntes adatszolgáltatáson alapuló felmérést tesz közzé. A Nintendo úgy döntött, hogy nem vesz részt ebben a felmérésben, ezért rangsoroltak minket az utolsó helyre” – fogalmaz a japán vállalat rövid hivatalos álláspontja. A Greenpeace kimutatását készítő aktivisták tavaly keresték meg először a Nintendót, ahonnan eddig egyszer sem kaptak választ kérdéseikre, a szervezet ezért jobb híján a japán gyártó weboldalán szereplő információkra hagyatkozhat. Az ott feltüntetett részletek azonban minden jel szerint nem kielégítőek a megfelelő besoroláshoz, ezért bár történetesen a modern játékkonzolok mezőnyében a Nintendo Wii messze energiatakarékosabban üzemel a Sony PlayStation 3-nál vagy a Microsoft Xbox 360-nál, a cég nulla ponttal következetesen utolsó a listán.

Azon a listán, ahol egyébként a tízből öt pontot értek el a leginkább környezettudatos gyártók, a Sony Ericsson és a Sony, a folyamatos szigorításoknak köszönhetően pedig visszaesett a korábbi első, a már-már hatpontos Nokia. „A mostani kimutatásunkban szigorítottuk az e-szeméttel és a kemikáliákkal kapcsolatos kritériumokat, ezzel együtt bevezettünk egy új energiatakarékossági elvárást” – nyilatkozta Iza Kruszewska, a Greenpeace aktivistája. A legújabb értékelési rendszerben például már figyelembe veszik a gyártás során keletkező, üvegházhatást-keltő gázok mértékét, illetve a cégek gázkibocsátás csökkentése melletti elkötelezettségét, eltökéltségét.

A Greenpeace friss kutatása a legtöbb gyártó esetében vizsgálja azt is, hogy bizonyos termékek megfelelnek-e az amerikai Környezetvédelmi Hivatal (Environmental Protection Agency) „Energy Star” előírásának. Ez az előírás, vagy kvázi-szabvány határozza meg a különböző elektronikai eszközöktől minimálisan elvárható energiatakarékossági mutatókat. „Az az elvárható minimum, hogy az összes terméknek meg kéne felelnie ezeknek a szabványoknak, de a maximális pontszámhoz a termékportfólió legalább 30 százalékának túl kell teljesítenie ezeket az elvárásokat” – fogalmazott Kruszewska.

A szervezetnél úgy látják, hogy a negyedévente publikált kimutatásoknak máris érezni a hatását, a gyártók károsanyag-felhasználása így mérhetően csökkent az elmúlt két évben.

Azóta történt

Előzmények