A befektetők örülnének a GooTube-nak


GooTube?

A Techcrunch blogjában pénteken közzétett hír a két vállalkozás egyesüléséről azonnal megpezsdítette az amerikai részvénypiacot. A nagy vihart kavaró értesülést még Jay Leno is felkapta show-jában, amikor azzal tréfálkozott, hogy az új céget GooTube-nak fogják hívni. Bár egyik vállalkozás sem erősítette meg a tárgyalásokról szóló híreket, az elemzők azóta is lázasan fontolgatják még meg sem született megállapodás következményeit.

A YouTube villámgyorsan lett a videomegosztással foglalkozó piac vezetője, jelenleg napi százmillió letöltést regisztrálnak; a Google tavaly vágott bele a video üzletágba, s az év eleje óta kínálnak showműsorokat, ám a szerzői jogi szabályozás és az aktív, nagy létszámú közösség hiánya miatt messze elmaradt a YouTube vagy a MySpace sikerétől. A HitWise jelentése szerint a jelenleg a videopiac 46 százalékát birtokolja a YouTube, a MySpace részesedése 23 százalék, míg a Google Video csak 11 százalékot tudott kihasítani magának.

A Google vezetői által nemrég bejelentett stratégiaváltás is a lehetséges üzletkötést valószínűsíti, mert az óriáscég vezetői úgy döntöttek, hogy a kínálatukban nem szereplő szolgáltatások megindításához további saját fejlesztések helyett inkább a felvásárlás és integrálás módszerét választják. „A Google a közösségi szájt kialakításában gyenge, s a YouTube ezt hozhatja magával” – mondja Josh Bernoff, a Forrester Research elemzője. Az egyik versenytárs, a Yahoo! éppen ebben erős (Flickr, Yahoo! Groups, Yahoo 360), s a konkurenciaharcban a Google-nak igen nagy szüksége lenne a YouTube által hozandó tömegekre. A YouTube viszont a mind jobban fenyegető szerzői jogi támadásokat, az eseteleges végzetes persorozatot könnyebben vészelhetné át az erős Google támogatásával. A Google technológiája, piaci és jogi tapasztalata olyanra alakíthatná a YouTube-ot, amely már kevésbé volna támadható, emellett a hirdetések számának feltehető növekedése is óriásit lendíthetne a tervezett közös vállalaton – vélekedett Bernoff, aki épp a múlt héten jósolta meg a videomegosztó oldal közeli végét.

Azóta történt

Előzmények