A brit kormányzat hatéves vizsgálata szerint nem káros a mobiltelefon


A brit kormány megbízásából egy tudóscsoport vizsgálta hat éven keresztül a mobiltelefonok esetleges káros egészségügyi hatásait, s a ma közzétett jelentés szerint annyit biztosan kijelenthetnek, hogy rövid távú egészségkárosodásokat nem tudnak kimutatni.

A mobiltelefonokkal szembeni aggályok gyakorlatilag folyamatosan terítéken vannak: okoz-e agykárosodást, segíti-e a rák kifejlődését, veszélyes-e a gyerekekre. Ezen aggodalmak miatt indította el a brit kormányzat hat évvel ezelőtt azt a kutatást, melynek során nagyhírű tudóscsoportokat kértek fel a lehetséges veszélyek feltárására.

A kutatás vezetője, Lawrie Challis, a Nottingham Egyetem professzora elmondta, hogy a körülbelül 18 millió dollárba kerülő projekt (Mobile Telecommunications and Health Research – MTHR) során nem találtak ugyan olyan jelet, amely a mobiltelefon veszélyességére utalt volna, ám – a technológia fiatalságából eredően – egyetlen résztvevő sem használt 10 évnél régebben mobilt, ezért bizonyosan nem tudják kijelenteni, hogy ez az eszköz nem okoz például tumort, mivel e betegség kifejlődésének ideje is körülbelül egy évtized, vagy még hosszabb idő. Challis megjegyezte azt is, hogy gyerekeket – erkölcsi okokból – nem vizsgáltak, tehát arról sem lehet biztosan nyilatkozni, hogy a gyerekeket az esetleges hatások fokozottabban érintik-e, ám mivel ezt kardinális kérdésnek tartják, már folyamatban van egy második MTHR projekt beindítása, melynek során 200 ezer embert vizsgálnak meg Nagy-Britanniában, Dániában, Finnországban és Svédországban. A professzor elmondta azt is, hogy neki személy szerint vannak fenntartásai, ezért azt javasolja a szülőknek, hogy korlátozzák a minimálisra gyermekeik mobilhasználatát.

Az esetleges manipulált eredmények vádjára Challis azt válaszolta, hogy a kutatást támogató telekommunikációs cégeknek nem volt semmilyen beleszólásuk a vizsgálatba: „csak a csekket írták alá” – fogalmazott.

Azóta történt

Előzmények