A briteknél ismét napirenden a személyi igazolvány

Tony Blair harmadik miniszterelnöki ciklusát megnyitó beszédében II. Erzsébet angol királynő kilátásba helyezte a személyi igazolványok újbóli bevezetését az Egyesült Királyság határain belül. Az új, biometrikus azonosítókkal ellátott személyazonosító a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harc egyik ütőkártyája lehet.

Az Egyesült Királyságban jelenleg nincs lakcím-bejelentési kötelezettség, központi lakcímnyilvántartás és személyi igazolvány sem, miután az ezeket elrendelő törvényt még a II. világháború után hatályon kívül helyezték.

A harmadik ciklusába lépő Blair egyik célkitűzése, hogy a májusi választások miatt háttérbe szorult kezdeményezést a kormánypárt zsugorodó többségével dacolva mielőbb elfogadtassa. Az ujj- és íriszazonosítókkal ellátott személyes okmányok bevezetése – mely becslések szerint 3 milliárd fontot emészt fel – jelentős ellenállásba ütközik nem csupán a szabadságjogokat féltő tábor részéről, hanem az íriszszkennerek tesztelésében részt vett önkéntesek negatív tapasztalatai miatt is.

Előzmények