A csalással vádolt japán „fenegyerek” ártatlannak vallja magát


Rossz az, aki rosszra gondol...

Takafumi Horie, a japán Livedoor internetes cég korábbi tulajdonosa, aki az év elején nagy botrány közepette kényszerült távozni vállalata éléről, ártatlannak vallotta magát a csalás vádját illetően a bíróság előtt.

A januárban letartóztatott Horie tagadja az eredmények meghamisítása által elkövetett törvénysértést, mely szerint volt cége részvényeinek értékét a valósnál nagyobb haszon elkönyvelésével emelte volna. Ha bűnösnek találják, akkor a 33 éves menedzser maximum 5 éves börtönbüntetést kaphat, vagy 42 000 dollárnak megfelelő bírság megfizetésére kötelezhetik.

Az új üzleti generáció emblematikus figurája, a japánoknál szokatlan, aranyifjúi életvitelt folytató Horie letartóztatása miatt év elején egy földrengésszerű megrázkódtatás érte a japán tőzsdét. A cégvezető elleni vád azért keltett különösen nagy érdeklődést, mert az ő rámenős, agresszív üzleti módszerei kirívóak voltak Japánban, ahol ma is a hagyományosan konzervatív üzleti kultúra a megszokott. Horiet és más vezetőket a Livedoortól azért kényszerítették lemondásra januárban, mert azzal vádolták meg őket, hogy konspirációs szövetségbe tömörülve azt a hamis benyomást keltették az üzleti élet szereplőiben, hogy a cég nagyarányú növekedése továbbra is folyamatos. A japán üzletember ügye azonban más változásoknak is jele lehet, mert a csalássorozat gyanúja után a közvéleményben és az üzleti élet szereplőiben egyaránt felmerült a kérdés, hogy vajon mennyire megbízható az a rendszer, amelyben a jelenlegi japán tőkepiaci rendszer működik. Néhány szakértő szerint feltehetően a hagyományos, illetve egy másik, Horie által képviselt, sokkal rámenősebb, más etikai szabályokat figyelembe vevő üzleti kultúra küzdelme is zajlik a per ürügyén.

Horie négy munkatársa – köztük a cég volt gazdasági igazgatója – elismerték bűnösségüket, de Horie, akinek ügye később került a bíróság elé, tagadott minden ellene felhozott vádat. Első meghallgatásán – egyébként április óta óvadék ellenében szabadlábon védekezhet – nem a tőle megszokott pólóban, hanem sötét öltönyben jelent meg, s kijelentette, hogy a tokiói bíróság „megsértette” őt vádjaival. Érzelmes és szuggesztív előadása után mosolyogva ült le a vádlottak padjára. „Sajnálkozom e vádak miatt, én sosem tettem ilyen dolgokat, s nem is adtam rá utasításokat” – mondta. A vádak szerint a vezető megparancsolta beosztottainak, hogy olyan kimutatásokat készítsenek, melyeken az internetes cég növekedése töretlen.

A vizsgálatot végzők azt állítják, hogy Horie lelkiismeretlen, gátlástalan eszközökkel vásárolt cégeket, s eltitkolta a Livedoor veszteségeit. A vádnak azt kell bizonyítania, hogy Horie tudatosan tette meg ezeket a lépéseket, s mindezt a többi vezetővel történt megbeszélések alapján vitték véghez. „A nyomozók érvei maguktól összeomlanak, olyan üzleti tevékenységeket akarnak bűnökként feltüntetni, amelyek egyáltalán nem azok” – hangoztatta a bíróságon Horie védője, Jaszujuki Takai.