A Debian átnevezi a Firefoxot

Bár a népszerű Firefox böngésző nyílt forrású, mivel a szoftver neve és logója védjegyoltalmat élvez, felhasználásának, módosításának és terjesztésének feltételei szigorúbbak. Emiatt keveredett vitába egymással a Debian Linux-disztribúció és a programot fejlesztő Mozilla Corporation. A felek több hónapnyi birkózás után sem tudtak kiegyezni egymással, ezért a Debianban és az arra épülő disztribúciókban – mint amilyen a rendkívül népszerű Ubuntu is – más néven lesz majd elérhető a böngésző.

A Firefox régóta megtalálható ezekben a Linux-csomagokban is, de mivel a Debian szigorúan értelmezi a szabad szoftver fogalmát, a program logóját – amely e szerint az interpretáció szerint nem használható fel szabadon – mellőzték. A Mozilla szerint azonban a név használata a logó nélkül megsérti a cég védjegyekre vonatkozó szabályzatát. Szintén szabályellenes, hogy a Debian úgy ad ki patcheket a böngészőhöz, hogy azokat előbb nem ellenőrizteti a Mozillával.

Amint a Debiannak küldött levelükben figyelmeztettek: „A dolog úgy működik, hogy az eredeti forráskódtól eltérő patcheket jóvá kell hagyatni ahhoz, hogy használhassátok a védjegyet... Ha használni fogjátok a Firefox nevet, használnotok kell a márkajelzés másik részét is. Nincs lehetőségetek dönteni arról, hogy melyiket akarjátok. Vagy együtt használjátok a védjegyezett logót és a nevet, vagy sehogy.”

Eric Dorland debianos fejlesztő az Internetnews.com-nak elmondta, hogy – mivel erre lehetőség van – inkább át fogják nevezni a böngészőt, mint hogy a védett logót is beépítsék a disztribúcióba. A keresztelőre már a jövő héten sor kerülhet. Azért a nagy sietség, mert a Debian még az év vége előtt ki akarja adni az Etch kódnéven készülő disztribúciót, amely a 2005 júniusi Sarge óta az első jelentős kiadás, addig pedig el kell készülni a Firefox-másolattal is.

Azt egyelőre nem tudni, hogy milyen néven szerepel majd a böngésző az új Debianban. A fórumozók persze – akárcsak nálunk az internetezők az M0-s északi hídjának névadó szavazásán – segítenek az ötletelésben, felmerült többek között az Iceweasel (jégmenyét), a kétértelmű Hotbeaver (forró hód, illetve dögös bula) és a Hotdog is.

Azóta történt

Előzmények