A Dell bevállalná a Mac OS X-et

Ha az Apple úgy döntene, hogy Mac OS X operációs rendszerét megnyitja a pc-s felhasználók előtt, a Dell örömmel forgalmazná a szoftvert – írta Michael Dell egy a Fortune magazinnak címzett e-mailben. A vonzalom azonban egyoldalúnak tűnik, az Apple ugyanis egyelőre nem akar üzletet kötni a világ legnagyobb pc-gyártójával, sőt egyetlen másik gyártóval sem: a Mac OS X-et kizárólag saját gépein szeretné viszontlátni.

Ennek ellenére elemzők és szakújságírók tömegei ugrottak rá a témára, hogy megfejtsék: miért állna érdekében a Dellnek az Apple operációs rendszerének forgalmazása. Főként annak tükrében, hogy a cég látványosan monogám típus: kizárólag Intel processzoros és Microsoft Windowst futtató pc-ket kínál – legalábbis az otthoni felhasználók számára.

A Dell érdeklődése processzorválasztási stratégiájának tükrében is szinte indokolhatatlannak tűnik. A texasi pc-gyártó ugyanis azzal szokta magyarázni az Intel-rivális Advanced Micro Devices chipjei iránti közömbösségét, hogy azokhoz egy újabb termékfejlesztési és tesztelő csapatot kellene hadrendbe állítani, ami fölöslegesen növelné a költségeket. Ez azonban egy új operációs rendszerrel sem lenne másként.

Vannak, akik nem tartják kizártnak, hogy az Apple idővel meggondolja magát, és minden pc-felhasználó előtt megnyitja a Mac OS-t. Például azért, mert pert akaszthatnak a nyakába operációs rendszere és egy bizonyos típusú hardver termékkapcsolása miatt – érvelnek.

Azóta történt

Előzmények