A dögös honlapokra kattanunk

Az internetezők a másodperc tört része alatt ítéletet alkotnak egy weboldalról, és ez az első benyomás tartósan meghatározza viszonyukat az adott laphoz – erre a következtetésre jutottak kanadai kutatók, akik maguk is meglepődtek döntéseink gyorsaságán. A vizsgálatot vezető Gitte Lindgaard, az ottawai Carleton Egyetem professzora szerint több kollégája is úgy vélte, hogy 500 milliszekundumnál kevesebb idő alatt aligha láthatunk bármit is, ám a kísérlet bebizonyította, hogy az első benyomásaink már 50 milliszekundumnyi szemlélődés után megszületnek – írja a tanulmányt ismertető cikkében a Nature.

Lindgaard és csoportja a kísérletben részt vevő önkénteseknek honlapok képeit villantotta fel rövid időre, ezeket kellett osztályozniuk az arculat, megjelenés csinossága szerint. Noha a képeket mindössze 50 milliszekundumig mutatták az alanyoknak – nagyjából ennyi ideig látunk egy filmkockát a moziban –, villámítéleteik egybevágtak későbbi tartós véleményükkel. Ennek pedig – állítják a kutatók – egyértelmű az üzenete: hiába színvonalas a tartalom egy oldalon, ha a dizájn nem tetszetős, az olvasók nem fognak visszatérni.

Az első benyomás hosszú távú hatását a pszichológiában holdudvar-hatásként ismerik. Ebben az esetben ez azt jelenti, hogy ha vonzó külsőt kapott a honlapunk, a látogatók hajlamosabbak megbocsátani az oldal kisebb hibáit, és így a tartalom minőségét is kedvezőbb fényben látják. Ez a kognitív részrehajlással magyarázható – mondja Lindgaard. Az emberek szeretik, ha igazuk van, márpedig, ha egy olyan honlapra járnak vissza, amely jó benyomást tett rájuk korábban, saját korai döntésük helyességét bizonyítják.

A Nature által megkérdezett webdizájner szerint azért is különösen fontos a barátságos arculat, mert ma a látogatók nagy része keresőkből vagy hírgyűjtő oldalakról jut el egy adott portálra, és ha azt első blikkre nem találja vonzónak, nem lesz törzsolvasó. És, hogy mi kell egy vonzó honlaphoz? Először is kevés grafika, állítja a szakértő, aki szerint manapság az olvasók a puritán oldalakat kedvelik, amelyek a lehető legegyszerűbb módon tálalják az információkat. A grafikai elemek minimalizálása persze csökkenti a betöltődés idejét is, ami szintén fontos szempont.

Azóta történt