A dzsungelből is lehet tőzsdei ügyleteket kötni

Venni és bérelni is lehet olyan műholdas telefonokat, amelyekkel a föld bármely pontjáról lehet telefonálni, képeket küldeni vagy gombnyomogatós automata rendszeren keresztül tőzsdei ügyleteket intézni. Vannak, akik nem ijednek meg ettől a lehetőségtől sem...

Kíváncsi természetű utazók minden bizonnyal meg fogják próbálni használni mobiltelefonjukat a dzsungel közepéről vagy a szavannán, szafari közben, ám kénytelenek lesznek megtapasztalni a modern technika bizonyos korlátait. Mivel ilyenkor akár több száz kilométerre vannak a legközelebbi bázisállomástól, nem fog működni GSM- vagy 3G-s készülékük. Ezen a helyzeten még azzal sem tudnak sokat javítani, ha megkeresik a legközelebbi hegyet, és felmásznak annak - mondjuk 5000 méter magas - csúcsára. Jó hír azonban a számukra, hogy ma már "mezei" turisták is vehetnek vagy bérelhetnek műholdas mobilokat, amelyek nem sokkal nagyobbak a megszokott zsebiknél. Áruk 600 dollár körül mozog, bérleti díjuk napi 20 dollár és a tisztelt felhasználó négy operátor közül - Iridium, Globalstar, Thuraya és Immarsat - választhat magának égi mobilszolgáltató partnert - írja a Financial Times.

Komplett műholdas mobilirodát is kínálni fog az Immarsat, várhatóan az év végétől. Ez a legolcsóbb változatában 750 dollárért megvehető terminál 384 kilobit/másodperces letöltési sebességet fog produkálni és része lesz egy olyan fejhallgató, amellyel internetezés közben is lehet telefonálni. A drágább opciók nagyobb átviteli sebességet és - Wi-Fi-pontokon át - vezeték nélküli kapcsolódási lehetőségeket is kínálnak majd.

A költségek tehát sok esetben alacsonyabbak, mint a mobilcégek roamingdíjai, de még az is előfordulhat, hogy a szállodai telefonálásnál sem drágább a műholdas távközlés igénybevétele. Michael Pappas, aki mániákus utazónak vallja magát, így számol be tapasztalatairól: "Nemrégiben egyszer csak az az ötletem támadt, hogy egyedül kószálok egyet El Salvadorban, majd néhány hónapra rá gondoltam szétnézek Kínában. Odahaza azonban a családon egyik tagja nagyon beteg, és szerettem volna folyamatosan kapcsolatban maradni vele. Ezért béreltem egy Iridium-szatellittelefont, 19,99 dollár havidíj plusz 1,5 dollár percdíj ellenében. Ezzel olcsóbban jöttem ki, mintha hagyományos módon, mobillal vagy szállodai vezetékes telefonnal próbálkoztam volna, ráadásul akár a világ végén is, szóval bárhol használhattam a készüléket." Pappas kollega emellett tőzsdézett is műholdas mobiljával. "Egy automata gombnyomásos rendszert használtam, amely tökéletesen működött. Részvényeket adtam-vettem, miközben Izlandon a semmi közepén ücsörögtem egy gejzír partján" - számolt be élményeiről.

Ha valaki még az idézett úriembernél is gyakrabban utazik, vásárolhat hibrid GSM-műholdas telefont, amelyet rendszeresített (1993 mintájú) SIM-kártyájával használhat. A dologhoz az is kell még, hogy operátora szerződjön valamelyik műholdas szolgáltatóval - a Vodafone például a Globalstarral és a Thurayával, az Orange, a T-Mobile és az O2 az utóbbi céggel áll kapcsolatban. Ezután ha a földi rendszertől eltávolodik, működésbe lép az égi szisztéma, havi számláján pedig megjelenik mindkettő aktuális használati díja.

Felhasználók is alátámasztják, hogy a szatellitrendszerek hangminősége kiváló. Ellen MacArthur, a világkörüli jachtversenyek egyik résztvevője egy tengeri vihar kellős közepén hívta fel szeretteit, hogy megnyugtassa őket: még él. "Olyan volt, mintha a szomszéd utcasarokról, egy telefonfülkéből beszélgettem volna velük" - összegezte a technikai csodákban kételkedők számára talán meglepő élményét.

Az égi vevő és egy laptop vagy PDA összekapcsolása nyomán e-mailezni is lehet a világűrön keresztül, igaz, az átviteli sebesség szerény: 2,4 kilobit/másodperc az Iridiumnál, 9,6 a Globastartnál és a Thurayánál. Ez elég ahhoz, hogy egy elektronikus levél kevéske csatolmánnyal a türelmes felhasználót némileg megvárakoztatva járja meg a csillagok jeges világát oda-vissza. Paul Sutherland fotográfus természetfotók küldésére használta a rendszert. "Sikerült képileg dokumentálnom, ahogy egy kedves, álmodozó szemű tigriscápa szerelmi keringőjükbe belefeledkezett teknősökre támad a déli Csendes-óceánon lévő Raine-szigetnél. A műholdas átvitel segítségével még aznap fel tudtam tenni a fotókat a weboldalamra."

Ha valakinek nem elég az alapsebesség, akkor igénybe vehet egy úgynevezett Regional Broadband Global Area Network terminált, amellyel az Immarsat hálózatához kapcsolódhat. Ez egy laptop méretű, tányérantennával és modemmel ellátott szerkezet, segítségével egy normál földi széles sávú kapcsolat sebességének uszkve negyede, 144 kilobit/másodperc érhető el.

Azóta történt

Előzmények