A Firefox még inkább ott van a szeren

A böngészők piaci részesedését elemző legújabb jelentés szerint az Internet Explorer az Egyesült Államokban veszített pozíciójából, a világ többi részén tartja az eddigi helyét, míg a Firefox használata kissé emelkedett, a Safari pedig – az Apple böngészője – nagyjából stagnál a legutóbbi felmérés óta.


OneStat - Forrás: arstechnika.com

Az arstechnika.com által közzétett felméréseket a Net Applications és a OneStat készítették. Előbbi cég 40 ezer url folyamatos vizsgálata, az utóbbi 100 országból származó napi kétmillió látogató adatai alapján vonta le következtetéseit.


OneStat - Forrás: arstechnika.com

A Net Applications arra az eredményre jutott, hogy a Firefox 2006 januárjában a piac 13,67 százalékét birtokolta, s ez nem nagy változás a decemberi 14 százalékhoz képest. A Safari viszont növekedést könyvelhet el, a tavaly januári 3 százalékhoz képest 4,7 százalékot ért el. Az Internet Explorer náluk folyamatos csökkenést mutat, hiszen 2006 elején 85,31 százalékot, júliusban 85,56 százalékot, decemberben 79,64 százalékot mértek, s ez – hiába az IE 7 – januárra sem emelkedett 79,75 százaléknál magasabbra.


OneStat - Forrás: arstechnika.com

A OneStat kissé más végeredményre jutott. Náluk az Egyesült Államokban az IE kisebb mértékben zuhant, a Firefox és a Safari enyhén emelkedett. Az egész világra kiterjesztett mérés esetében viszont az IE stagnált, a Firefox némileg növelte részesedését, a Safari viszont visszaesett.

Az elemző cégek az Operára és a feltámadni látszó Netscape-re nem terjesztették ki a figyelmüket, feltehetően azért, mert mindkét böngésző részesedése 1 százalék alatt maradt.


Forrás:Net Applications

 


Forrás: Net Applications

 

Azóta történt

Előzmények