A főnök olvassa a leveleim!


Új műsorhoz új férfi kell

Az elmúlt héten pénteken életbe lépett rendelkezés szerint az Egyesült Államok munkáltatói kötelesek nyomon követni és rögzíteni alkalmazottaik elektronikus aktivitással járó tevékenységét: az e-maileket, az azonnali üzenetküldő szolgáltatások segítségével folytatott beszélgetéseket és minden más, elektronikus úton létrehozott dokumentumot. Az ePolicy Institute szerint tíz alkalmazottból kilencet már eddig is figyelt a főnöke ilyen szempontból is, az új törvény csak legalizálta és szabályozta az eddigi gyakorlatot.

Az ABC News most Tory Johnson, a Good Morning America munkatársa segítségével összefoglalta az új intézkedések következményeit. A törvény célja nem a „helytelenkedő” alkalmazottak elfogása, hanem a lehetséges helytelen, törvénytelen cselekedetek megelőzése – az az alapelv, hogy az alkalmazott tudja, hogy figyelik, s ez visszatartó erő legyen. Igaz, az ezzel kapcsolatos információk kiadása – tehát, hogy a munkáltató elmondja, hogy hol, mikor és milyen módon figyeli alkalmazottja tevékenységét – már nem kötelező, bár a legtöbb helyen feltehetően meg fogják ezt tenni.

Az alkalmazottnak nincs joga ez ellen tiltakozni – mondja a törvény –, hiszen a vállalat eszközeit használókat a vezetőknek joguk és kötelességük figyelni. A céges gépek és felszerelések magáncélú használatát vissza kívánják szorítani – mint a magáncélú munkahelyi telefonálások esetében történt. A szigorú korlátozást be nem tartókat korlátozott internet-hozzáféréssel büntethetik, esetleg a munkáltató pénzbüntetéssel is sújthatja.

A monitorozást két módon is végezhetik a munkáltatók. Az egyik esetben a billentyűzet használatát figyelik, vagyis mindenről értesülnek, amit dolgozójuk begépel. A másik esetben a képernyőtartalmat rögzítik, azt nézik, amit az alkalmazott is lát. Ezeket akkor is megtehetik, amikor a dolgozó az otthoni gépéről dolgozik, de csak addig, amíg a munkáltató rendszeréhez kapcsolódik. Ha a dolgozó a személyes e-mail címét használja, de a munkahelyi gépről, akkor is törvényesen figyelhetik meg – mert a vállalat gépét használta. Ha esetleg a cég az ebédidőben megengedi a magánjellegű használatot, akkor viszont nem.

A telefonbeszélgetések rögzítése viszont a különböző amerikai tagállamokban különféleképpen van szabályozva, az alkalmazott hozzájárulása nélkül általában ez nem tehető meg.

Mivel e probléma Magyarországon is roppant aktuális, a témával nemsokára bővebben foglalkozunk.

Azóta történt

Előzmények