A Google sokkal több Napot eszik, mint a Microsoft


A Google ma bejelentette, hogy Mountain View-i bázisukon megépítik az Egyesült Államok legnagyobb napelemekkel működő elektromos rendszerét. A napelemes energiaellátás paneljeit a campus négy fő épületének, illetve két másik nagy épületnek a tetejére helyezik el. Az energiaforrások összteljesítménye 1,6 megawatt lesz – ez körülbelül 1000 kaliforniai háztartás villamosenergia-szükségletét fedezné –, s az USA legnagyobb ilyen létesítményének számít majd, de a világon is bekerül az öt csúcstartó közé.

A terveket némiképp pikánsan fűszerezi, hogy a Microsoft – nem messze a Google központjától – áprilisban helyezett üzembe egy hasonló, ám „csak” 480 kilowattos napelemes rendszert.


Kinek van a nagyobb?

A kivitelezést egy pasadenai induló vállalkozás, az Energy Innovations végzi, a 9212 panelt a Sharp Electronics szállítja. Az elemek többsége tetőkre kerül, de jut majd belőlük a parkolókba is, ahol – mellékhatásként – energiatermelés közben árnyékolják majd az autókat. Az új szisztéma a Googleplex energiaigényének 30 százalékét fogja kielégíteni. Az Energy Innovations technológiája folytán az elemek nem stabilan szereltek lesznek, hanem követik majd a nap járását. Az építkezés és szerelés feltehetőleg tavasszal fejeződik be.

Előzmények