A hadsereg inkább a Vistát választja a Windows 7 helyett

Áprilisban írtunk arról, hogy a Dimensional Research kutatóintézet felmérése szerint az IT-szakemberek egyelőre kellő távolságtartással viszonyulnak a Microsoft legújabb operációs rendszeréhez: a rendszeradminisztrátorok 84 százaléka nem tervezi a Windows XP cseréjét az új platformra az elkövetkező évben, sőt 72 százalékuk inkább a vénülő szoftvert nyúzná kifulladásig. Az áttérés halasztásával kapcsolatban a legtöbb válaszadó a Vista hiányosságait, hibáit jelölte meg az elsődleges okként, majd a kifogások sorában a szoftverkompatibilitási problémák, az átállás költségvonzatai és a jelenlegi gazdasági környezet kapott hangsúlyt. Jelentős többség, a szakemberek 83 százaléka helyezkedett arra az álláspontra, hogy a Windows Vistát úgy, ahogy van, kihagyják az implementációs sorból.

Az Egyesült Államok hadserege sem tervezi a Microsoft legfrissebb platformjára történő átállást, viszont a nyugdíjas XP-től még az újév beköszönte előtt megválnak. Ha pedig nem Windows 7, akkor egy lehetőség marad: a Vista.

Az amerikai hadsereg mintegy 744 ezer számítógéppel rendelkezik, a géppark karbantartásával és fejlesztésével foglalkozó Enterprise Information Technology Services számításai szerint jelenleg ezek 13 százalékán fut Windows Vista, a maradék rendszereket pedig legkésőbb december 31-ig kell korszerűsíteniük a szakembereknek. A fejlesztések így néhány fegyverzeti egységtől eltekintve az összes számítógépet érinteni fogják.

Az operációs rendszer frissítése mellett a katonaság az Office-t is lecseréli, viszont ebben az esetben sem a jövőre érkező 2010-es változatot preferálják, hanem a 2007-es verziót. Jelenleg egyébként a katonák fele-fele arányban dolgoznak az Office 2003-mal és a 2007-tel, vagyis az irodai szoftvercsomag frissítése jóval előrébb tart, mint az operációs rendszeré.

A hadsereg informatikai ügyekben illetékes döntéshozói az információs rendszerek egységesítését és az internetes biztonság megerősítését említették, mint a Vistára történő áttérés elsődleges okait. Hasonlóképpen, az Office esetében a dokumentumok kezelésének biztonságosságát és a felhasználói interfész könnyebb kezelhetőségét hangsúlyozták ki.

Azóta történt

Előzmények