A holland fogyasztóvédelmi liga berágott az okostévé gyártókra

A hatalmas szervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy az alkalmazások egy része egyszerűen eltűnik. Nektek mi a véleményetek? Szavazás!

A világ minden táján probléma, hogy a televíziókon megtalálható smart rendszerekről egyes alkalmazások egyszerűen eltűnnek. A holland fogyasztóvédelmi ligához (Consumentenbond) az elmúlt években számos ilyen jellegű panasz érkezett, és az országban hatalmas, több mint 650 000 tagot számláló szervezet úgy döntött, hogy megpróbálja megoldani ezt a problémát.


[+]

Márciusban létrehoztak egy külön felületet, ahol bárki bejelentheti ilyen típusú panaszát. Az elmúlt fél évben pedig több százan jelezték, hogy a televíziójuk már nem teszi lehetővé bizonyos internetes tartalmak elérését. Legtöbben arra panaszkodtak, hogy a holland közszolgálati média alkalmazása vált köddé, illetve rengetegen nehezményezték, hogy a YouTube applikáció távozott a készülékükről. A legtöbb bejelentés Samsung televíziókkal kapcsolatban (63%) érkezett, ami nem meglepő, hiszen a konszern a németalföldi országban is piacvezető. Emellett a Philips (21%), a Sony (6%) és az LG (5%) televíziókra is panaszkodtak a felhasználók.

Bart Combée, a szervezet igazgatója elmondta, hogy elfogadhatatlan, hogy egyes alkalmazások akár három év után is köddé válhatnak. A befolyásos szervezet a probléma megoldása érdekében több dolgot is elvár a tévégyártóktól. Többek között azt, hogy oldják meg valahogy, például kössenek szerződést az alkalmazásokat fejlesztő cégek, amivel működőképesek maradhatnak a szoftverek. Garantálják, hogy a legfontosabb applikációk hat éven keresztül elérhetőek maradjanak a televíziókon, vagy legalább kínáljanak valamilyen alternatívát, illetve, hogy kárpótolják valamilyen módon a jelenlegi károsultakat.

Ez utóbbinál az is felmerült, hogy ingyen adott külső okos eszközzel orvosolják a problémát, de ez biztos, hogy nem fog megvalósulni. Azt borítékolni lehet, hogy egyetlen tévégyártó sem fog smart boxokat, vagy smart stickeket osztogatni amiatt, hogy eltűnt egy régebbi okostévéjéről egy alkalmazás. Ráadásul a gyártók próbálják hárítani is a felelősséget, hiszen a szervezethez intézett válaszukban azzal érveltek, hogy az alkalmazások fejlesztőinek feladata, hogy karban tartsák az applikációkat, illetve gondoskodjanak a frissítésekről.

Azóta történt