A HTCC a PanTel egészét megszerezné

A holland távközlési cég, a KPN tegnap bejelentette, hogy elvi megállapodást írt alá HTCC-vel (Hungarian Telephone and Cable Corporation) magyarországi távközlési üzletágának eladásáról. A KPN magyarországi távközlési tevékenységét a 75,2 százalékos tulajdonában álló PanTel Rt. fogja össze. A tranzakció várhatóan csak az év végén zárul le, ehhez ugyanis több szerv jóváhagyása is szükséges. A KPN nem hozta nyilvánosságra, hogy a HTCC mekkora összegért vásárolja fel a PanTelben meglévő részesedését. Az 1998-ban alapított, jelenleg 30 milliárd forint jegyzett tőkéjű PanTelben a KPN mellett 14,5 százalékos tulajdonos a KFKI-hoz köthető PTInvest International, és 10,1 százalékos tulajdonrésze van a MÁV Rt.-nek is. Egyes információk szerint a HTCC a PanTel további részvényeit is meg kívánja szerezni.

A PanTel az adatkommunikációs piac meghatározó szereplőjeként az idén 4 milliárd forintos EBITDA mellett 25,9 milliárd forint bevételt tervez, amelynek fele már külföldről származik. A cég ugyanis amellett, hogy szolgáltatásával lefedi Magyarország területét, regionális vállalatnak számít, hiszen például az összes környező országban jelen van. Napjainkig 30 milliárd forint befektetést hajtott végre, a hálózatépítés mellett cégvásárlásba invesztált, elsőként a Mol távközlési cégét vásárolta fel, később pedig a NovaCom Kft.-t szerezte meg. Eközben a PanTel túladott az EuroWeb Rt.-ben meglévő 51 százalékos tulajdonrészén, amit a cégben társtulajdonos EuroWeb International szerzett meg. A PanTel 80 millió eurós hitelkerettel rendelkezett, de azt információnk szerint még nem használta ki teljes mértékben.

A Hungarian Telephone and Cable Corporation (HTCC) 1992-ben alakult az USA-ban, Delaware államban. Részvényeivel az amerikai értéktőzsdén is kereskednek. A HTCC magyarországi leányvállalata, a Hungarotel Rt. révén nyújt távközlési szolgáltatásokat Békés, Nógrád, Vas és Veszprém megye 263 településén, mintegy 200 ezer előfizető részére.

(*) A PanTel Rt. illetékese tegnap bejelentette, hogy a cég májustól elindította az úgynevezett PanTel CPS szolgáltatását. Ennek keretében az előfizetők belföldi távolsági, valamint az Európai Unió tagországaiba és az Egyesült Államokba irányuló hívásaikat csúcsidőben percenként nettó 20 forintért bonyolíthatják le. Belföldi mobilhálózatba irányuló csúcsidejű hívásokért pedig egységesen nettó 50 forint díjat kell fizetniük.

Azóta történt

Előzmények