A Jabil Circuit termel tovább a Philips üzemeiben

Valamennyi, a Philips által korábban használt szombathelyi gyártóterületre igényt tart az amerikai Jabil Circuit, amely a vasi megyeszékhelyre telepíti a nyomtatott áramkörök gyártását.

Az elektronikai iparban és a távközlésben érdekelt amerikai Jabil Circuit Inc., illetve magyar termelő cége, a Jabil Circuit Szombathely Elektronika Kft. minden olyan szombathelyi gyártó területet bérbe kíván venni, amelyet korábban a Philips használt, mert ide telepítik a nyomtatott áramkörök gyártását – erősítette meg a Napi Gazdaság információját mindkét érintett társaság, illetve a városháza illetékese. A Jabil jelenleg már több mint 1400 dolgozót foglalkoztat a vasi megyeszékhelyen, s a következő időszakban további létszámbővítést terveznek. A megyei munkaügyi központban ezzel kapcsolatban elmondták: a Jabil bejelentette, hogy elsősorban az elektronikai iparban már tapasztalatot szerezett operátorokra lenne szüksége. Főként olyan dolgozókra számítanak, akik korábban a Philips alkalmazásában álltak. (A Philips augusztus végén zárta be 370 dolgozót foglalkozó szombathelyi monitorgyárát, s a termelést Székesfehérvárra telepítette.)

A fejlesztés hátterében az áll, hogy a Jabil a közelmúltban megvásárolta a Philips nyomtatott áramköröket gyártó üzletágát. A tervezett strukturális változások miatt a Jabil, illetve annak holland leányvállalata, az eindhoveni székhelyű Contact International BV már 2002 végén megvette a Philips szombathelyi termelő cégét, a PCMS Magyarország Kft.-t, amelyet a tranzakciót követően Jabil Circuit Kft.-re kereszeltek át.

Csermely András, Szombathely gazdasági ügyekben illetékes alpolgármestere elmondta: immár hivatalos forrásból is tudnak arról, hogy a Jabil a Philips valamennyi szombathelyi gyártóterületét bérbe kívánja venni. Mindemellett a Jabil a napokban megerősítette, hogy a szombathelyi Claudius Ipari Parkban továbbra is igényt tart arra a 10,5 hektáros területre, amelyen egy több milliárd forint értékű zöldmezős beruházást kívánnak megvalósítani. Itt egy nagy alapterületű logisztikai központot, valamint egy az egész kontinenst kiszolgáló javítóbázist építenének, amely mintegy 400 dolgozót foglalkoztatna – mondta végezetül Csermely.

Azóta történt

Előzmények