A jövő évi futball Eb-t már meg lehet nézni a neten is

Nyugodtan nevezhető forradalminak is a jövő évben, Ausztriában és Svájcban megrendezendő futball-Európa-bajnokság abból a szempontból, hogy az UEFA tervei szerint a teljes eseményt közvetíteni fogják a világhálón is.

A labdarúgó-szövetség megbízásából (az Európai Bizottság ajánlására, akik az UEFA figyelmét felhívták arra, hogy a világérdeklődésre számot tartó eseményt szükséges lenne online módon is hozzáférhetővé tenni) kifejlesztettek egy platformot, mely egy védett rendszeren keresztül tudja átadni az előfizetőknek bárhol a világon az Eb meccseinek megtekintési jogát. A megalkotott technológia a műholdakat és világháló nagy szerverhálózatát egyaránt ki fogja használni – mondta el a bejelentéskor Daniel Marion, az UEFA technológiai vezetője. A mérkőzéseket a jogokat birtokló helyi szolgáltató felvételeiről kapják a háttérzajokkal együtt, s ez érkezik meg az UEFA londoni központjába, majd erre kerülnek rá Torinóban a különböző nyelvű közvetítések hanganyagai, s ezek után az újra Londonba kerülő felvételeket egy biztonságos hálózati rendszeren keresztül (mely úgy használja a világban található szervereket, hogy lehetőleg ne fordulhasson elő fennakadás) osztják szét az előfizetőknek.

A tervek szerint egy meccs megtekintési joga az egyéni felhasználók részére 1,5 angol fontba (körülbelül 530 forint) fog kerülni.

Előzmények