A kalóz Vista még két dollárba sem kerül


Kína az IT számtalan területén fejlődik viharos gyorsasággal, új és új gyárak, fejlesztőintézetek nyílnak meg az ország területén, dinamikusan fejlődik a mobiltelefónia piaca és hazai technológiája egyaránt, az előrejelzések szerint az internetezők jelenleg körülbelül 140 milliós tábora idén tovább növekszik, s év végére meg fogja haladni az Egyesült Államok nethasználóinak számát. De nem csak a fent említettekben éllovasok: alig jelent meg a világ boltjaiban a Windows Vista, a kínai Sencsen városában máris tömegesen árusítják az operációs rendszer kalózváltozatát – adta hírül tudósításában az AFP hongkongi munkatársa.

Az ország egyik informatikai központjának is számító dél-kínai városban a Microsoft Office-szal, vírusvédelmi programmal és egyéb kiegészítőkkel ellátott csomagot mindössze 10 jüanért (1,66 dollárért) kínálják (a Courier Mail bangkoki tudósítója egy ottani nagy plázában 5 és 10 dollár közötti árért vehette volna meg a Vista különböző verzióit – ráadásul ezek mellé is jártak a Symantec és az Adobe szoftverei). A dobozokon „az új generációs operációs rendszer hivatalos változata” felirat mellett termékkulcs is szerepel.

A kínai piacon nagy mértékben érdekelt Microsoft vezetői egyelőre nem kommentálták a tudósítást. A kínai kalózmásolatokra már a davosi Világgazdasági Fórumon felhívta – többek között – Vint Cerf is a figyelmet, hiszen már hetek óta hozzá lehet ezekhez férni, s a szakértői vizsgálatok kimutatták, hogy a kalózváltozatok többsége trójai programokkal fertőzött, így az ezeket telepítő felhasználók szélesre tárják gépük hátsó ajtajait az adathalászok és a spammerek előtt.

A hongkongi tudósító beszámolója végén megjegyzi még, hogy bár a kínai kormány folyamatos európai uniós és amerikai nyomás alatt áll, gyakorlatilag nincs olyan világmárka – legyen az szoftver, gyógyszer, cipő vagy könyv – melynek hamisított változatát ne lehetne beszerezni a kínai városokban.

Azóta történt

Előzmények