A Kuka Robotics már az otthon használható robotokon dolgozik?

Az ipari robotok gyártásával és automatizálással foglalkozó vállalatok egyik legnagyobbika, a tavaly óta már a kínai háztartási eszközöket és klímákat gyártó Midea kezében lévő német Kuka (amiért 4,5 milliárd eurót fizettek) a hírek szerint már kutatja, miként tudnak az otthoni használatra szánt robotok piacára betörni. Egy, a Financial Times oldalain megjelent, Till Reuter vezérigazgatóval készített interjúból kiderül, hogy a Kuka mérnökei eddig alapvetően nem terveztek ilyesmit, de az új tulajdonos, a már említett Midea tolta őket ebbe az irányba. Mindez nem meglepő, hiszen a Midea nem foglalkozik robotizálással, viszont nagyon jól teljesítenek az otthonokba szánt eszközök piacán, így érthető, hogy a kettőt össze akarják kapcsolni, és ez nem is teljesen elvetemült ötlet, ha mélyebbre ásunk.


[+]

A cél egyelőre nem teljesen tiszta, de a két cég által lefedett területet és a birtokukban lévő tudást nézve várhatóan komplex feladatok elvégzésére alkalmas robotok megtervezése lehet a cél, amelyek segíthetnek a nagyon kicsiknek vagy a nagyon időseknek. Mindez beleillene a képbe, hiszen a japánok is kísérleteznek hasonlóval, mivel egyre nagyobb problémát okoz az öregedő társadalom, a robotok pedig remek segítőtársak lehetnek, persze nem csak a rászorulóknak, hanem azoknak is, akiknek szükségük lenne egy harmadik kézre egy-egy  munka elvégzéséhez. Ebben, vagyis az IIWA, azaz intelligent industrial work assistant (intelligens ipari munkaasszisztens) területén és az ember-robot együttműködése kapcsán egyébként a Kukának van tapasztalata, tehát abszolút a cég profiljába vághat az ilyen típusú otthoni termékek fejlesztése, már amennyiben komolyan gondolják az ilyen irányú terjeszkedést.

Azóta történt

  • Az utakon az önvezető kukásautó

    A Volvo grandiózus tervei saját életre keltek, robot helyett egyelőre maradt az ember, az autót viszont vezeti a szoftver.

  • Robotok a pályaudvaron

    Egy japán vasúttársaság számtalan feladat ellátására szánja azokat a gépeket, melyek megtervezésére egy új vállalkozást hoztak létre.

Előzmények

  • MI és a Robot

    A kiállítás rendezői arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a mesterséges intelligencia és a robotika exponenciális sebességű fejlődése teljesen meg fogja változtatni a mindennapjainkat.

  • Elveszik a munkát? Lesz másik!

    A Google anyavállalatának elnöke az MIT számítástechnikai és mesterséges intelligencia laborjában beszélt arról, hogy több munkahelyet teremt a negyedik ipari forradalom, mint amennyit elvesz.

  • Robot készíti a hamburgert

    A hamburger finom, de a hús forgatása nem a legizgalmasabb feladat. Egy új robot átveszi ezt a munkát az embertől.

  • CES 2017: programozható robot "LEGO" jó áron

    Nagyon barónak tűnik a Xiaomi Mi Robot Builder, aminek még az ára sem vészes, ráadásul programozható.