A Lenovo is kínál az év végétől linuxos laptopokat


Tegnap San Franciscóban, a LinuxWorld 2007 konferencia nyitónapján a Lenovo képviselői bejelentették, hogy a Novell-lel kötött megállapodás következtében a közeljövőben, feltehetően az év végétől ThinkPad laptopjaikat Linux operációs rendszerrel is kínálják majd.

Raj Aggarwal, a Lenovo ThinkPad laptopjainak termékmenedzsere elmondta, hogy a növekvő fogyasztói igényekre ad választ a cég, mivel az utóbbi időben mind többen érdeklődnek a Linux kínálta lehetőségek iránt – különösen az oktatási intézmények, a kormányzati hivatalok, illetve a fejlődő országok vásárlói. Sam Dusi, a notebook divízió kereskedelmi alelnöke is úgy véli, hogy a SUSE Linux SUSE Linux Enterprise Desktop 10 olyan választás, amely kiválóan beilleszkedik a Lenovo fejlesztési stratégiájába is.

A Lenovo elhatározása nem sokkal követte a Dell döntését, akik május óta az Ubuntu egyik verziójával kínálják laptopjaikat. Elemzők szerint a két cég lépése komoly előrelépést jelenthet a Linux-disztribútorok számára, ám a Windows piacvezető szerepe egyelőre megkérdőjelezhetetlen, mivel a világ PC-inek körülbelül 6 százalékán fut valamilyen Linux-verzió, körülbelül ugyanennyien használják az Apple OS-ét, a maradék 88 százalék a Microsofté.

A Lenovo roppant dinamikus fejlődést mutat az utóbbi időben, a napokban tették közzé azokat az adatokat, melyek szerint a második negyedéves profitjuk az előző év hasonló negyedévének közel tizenháromszorosa – igaz, ehhez különleges körülmények kellettek –, s az is friss hír, hogy a nagy versenyfutásba beszállva, Kínában ők is fognak alacsony árú laptopokat kínálni.

Azóta történt

Előzmények