A Matáv Macedóniában terjeszkedne

A korábbi sajtóhírek után a Matáv vezérigazgatója is megerősítette, hogy a cég érdeklődik a montenegrói telefontársaság iránt – jelentette a Bloomberg.

A Matáv megfontolja, hogy ajánlatot nyújtson be a montenegrói piacon monopolhelyzetben lévő Telecom Montenegróra (TM), amennyiben az ügylet feltételei és körülményei megfelelőek – derül ki abból a Straub Elek Matáv-vezérigazgató által adott interjúból, amelyet a Bloomberg idézett. A cégvezető az európai telefontársaságok szövetségének brüsszeli ülésén nyilatkozva úgy vélte, hogy a Matáv jó helyzetben van a Montenegróban való terjeszkedéshez, a délkelet-európai régiót jól ismerik, s ez előnyt jelent számukra. Montenegró még az idén privatizálná a céget. Straub tájékoztatása szerint a Matáv még nem tett ajánlatot.

A Matáv szakemberei a közelmúltban kétszer is jártak Montenegróban, s a magyar társaság az érdeklődés fokából ítélve a helyi távközlési cég legkomolyabb vevőjelöltjének számít – jelentette ki május végén az MTI-nek Zoran Sekulic, a montenegrói távközlési ügynökség vezetője. Az akkori híradás úgy szólt, hogy tervek szerint júniusban írják ki a privatizációs tendert TM többségi, 60 százalékos részesedésére, s valószínűleg hasonló részesedést kínálnak a jelenleg még a TM száz százalékos tulajdonában lévő Monet mobilcégből is. A vezetékes társaság 195 ezer előfizetővel rendelkezik, a hálózat a régióban fejlettnek számít, a vonalak 95 százaléka digitalizált. A magyar társaságnál két hete még nem kívánták kommentálni az érdeklődés hírét, ezért is számít előrelépésnek a mostani Straub-nyilatkozat.

A cégvezető beszámolt arról is, hogy jelenleg folyik annak vizsgálata, miképp oldják meg a fő tulajdonos, a Deutsche Telekom (DT) felé fennálló, augusztusban lejáró tartozás refinanszírozását. Erre két megoldás lehetséges: vagy megújítják a DT-hitelt, vagy más hitelezőktől vesznek fel kölcsönt. Straub Elek néhány száz millió eurós hitelt említett, ám pontosabban nem határozta meg az összeget. A magyar tőzsdei cég kedden jelentette be, hogy hatvanmilliárd forint hitelt vesz fel a DT-től osztalékfizetésre.

Azóta történt