A netes világ együtt keresi az eltűnt informatikust


James Gray

A nyugati világ sajtója már napok óta foglalkozik James – „Jim” – Gray eltűnésével, aki január 28-án San Franciscóból indult el egy vitorlással, hogy édesanyja hamvait a Farallon-szigeteknél a tengerbe szórja.

Az informatikus társadalom egyik ikonjának számító 63 éves Grayt – a Microsoft vezető kutatóját és a nagy tekintélyű Turing-díj kitüntetettjét – az amerikai Parti Őrség mellett kollégái, barátai és rokonai is kétségbeesetten keresték, ám miután a néhány napos intenzív kutatás sem hozott eredményt, az aggódók az internetes közösséghez fordultak.

Péntektől a NASA, az online könyváruházat működtető Amazon és más vállalatok (például a Google és a Microsoft) összefogásával megszervezték, hogy a feltehető tartózkodási helyeket műholdakról és nagy magasságban szálló repülőgépekről lefényképezzék, majd a felvételeket feltöltötték az Amazon egyik oldalára, s azzal a kéréssel fordultak a netezőkhöz, hogy a képek vizsgálatával segítsék a kutatást. Werner Vogels, az Amazon technológiai vezetője azt írta pénteki blogbejegyzésében, hogy a „sok szem többet lát” alapon az önkéntes segítők talán felfedezhetnek olyan nyomokat, melyek a hivatásosok figyelmét elkerülték.

Az akció megmozgatta az embereket, vasárnapig már majdnem százezer felvételt néztek át, s a keresés folytatódik. Bár az időjárási viszonyok nem kedveztek a fotózásnak, nem adják fel a reményt. David Swatland, a Parti Őrség helyettes vezetője azt nyilatkozta a The New York Times-nak, hogy soha nem tapasztalt még hasonló mértékű civil összefogást.

Nem ez az első alkalom, hogy az internet segítségével kutatnak ismert személyek után, hiszen tavalyról talán még emlékszünk rá, hogy a CNet nevű tekintélyes számítástechnikai lap újságírójának és családjának eltűnésekor is hasonló akció zajlott. Ám nem csak a híres emberek utáni kutakodás zajlik a neten keresztül: a Google és a YouTube is nemrégiben vezetett be hasonló szolgáltatást, melynek segítségével az eltűnt gyerekek megtalálását kívánják segíteni.

Azóta történt