A noteszgépek húzzák régiónk PC-piacát

A harmadik negyedévben is a noteszgépek forgalma nőtt a leglátványosabban a Közép- és Kelet-Európát, a Közel-Keletet és Afrikát felölelő (CEMA) régióban – áll az IDC most kiadott jelentésében. A személyi számítógépek darabszám szerinti eladásai 24,7 százalékkal nőttek a tavalyi évhez képest. Ám míg az asztali PC-k és x86-os szerverek piaca 17,8, illetve 19,6 százalékkal bővült, a notebookokból 74 százalékkal fogyott több, mint egy évvel korábban.

Az IDC elemzése szerint a noteszek egyre elterjedtebbek mind az otthoni, mind pedig a vállalati felhasználók körében – különösen Kelet-Európában, ahol az intézmények és vállalkozások már hozzáfogtak a munkahelyek mobilizáláshoz. Tomas Oupicky, a piackutató elemzője elmondta, hogy a hordozhatóság mellett a helytakarékosság a legfőbb érv a notebookok mellett. Ugyanakkor az otthoni piac még messze nem telített, és az olcsó árak miatt az asztali rendszerek még jó néhány éven át uralják e piacokat – tette hozzá.

A jelentés is kitér arra, hogy noha a PC-forgalom értékét alapvetően a drágább noteszgépek emelték 31,6 százalékkal, az összes értékesített számítógépből még mindig több mint 80 százalék asztali rendszer (ezek részesedése az összértékből azonban csupán 63 százalék).

A régiók szintjén Közép- és Kelet-Európa (CEE) dinamikusabb növekedést ért el. Itt a noteszgépek forgalma éves szinten 110 százalékkal nőtt, míg a Közel-Keleten és Afrikában (MEA) a bővülés 42 százalékponttal alacsonyabb volt. Az asztali piac 20,9 (CEE), illetve 16,7 (MEA) százalékkal, az x86-ps kiszolgálóké pedig 31 (CEE), illetve 9,5 százalékkal nőtt.

Azóta történt

Előzmények