A SiS megszabadul egyetlen chipgyárától

A világ második legnagyobb félvezetőgyártó vállalata, a United Microelectronics Corp. megvásárolja a lapkakészleteiről ismert tajvani Silicon Integrated Systems (SiS) egyetlen félvezetőgyártó üzemét – írja a Dow Jones. A 10,7 milliárd tajvani dollár értékű akvizíciót – melyre a két cég igazgatótanácsa már áldását adta – a UMC részvények kibocsátása útján fedezi. A gyáreladásnak köszönhetően a SiS mentesül az üzem fenntartásának – tetemes költségvonzatokkal járó – terheitől, míg a UMC bővíti gyártókapacitását.

A SiS korábban nagyralátó terveket dédelgetett egy újabb félvezetőgyártó üzem létesítéséről, ám egy évvel ezelőtt letett a közel 3 milliárd dolláros beruházás tervéről, és egyben kilátásba helyezte meglévő gyárának bezárását is. Később a veszteséges félvezetőgyártó részleget a gyártó SiS Microelectronics néven önálló vállalatba mentette ki. A most bejelentett tranzakció révén a UMC-hez kerül az e vállalkozás alapját képező, 200 milliméteres szilíciumszeleteket megmunkáló üzem.

Ezzel a SiS félvezetőgyárral nem rendelkező chipfejlesztő vállalattá alakul. A cég lapkáinak jelentős részét eddig is a UMC gyártotta – a jövőben azonban a teljes SiS termékskála a gyártópartner üzemeiben készül majd.