A számlázószoftver a belépő az ERP-hez

A rEVOLUTION Software saját ügyfélkörében készült – nem reprezentatív – felmérése szerint az "egyszerűbb" számlázószoftvert választó cégek 80 százaléka a hagyományos kézi módszerről tér át gépi számlakiállításra. Ez a látszólag jelentéktelen esemény, az első számlázószoftver beszerzése a felmérés szerint valójában nagy jelentőséggel bír egy kisvállalkozás életében, mert számos esetben ez indítja el a céget a komoly – akár ERP-szintű – programok felé vezető úton. A felmérésből kiderül még, hogy a vásárlók számára – mint első szoftvernél – legfontosabb az egyszerűség és átláthatóság, és a vásárlási döntéseket nagyban meghatározzák más felhasználók ajánlásai.

A gépi számlázás mellett a cégek 14 százalékánál új vállalkozás alapításához, 13 százalékuknál új számítógép beszerzéséhez, öt százalékuknál pedig a régi program lecseréléshez kapcsolódik a komoly szoftverek vásárlása. A rEVOLUTION egy korábbi felmérése szerint a hazai üzleti szolgáltató szektor kisvállalatainak 13 százaléka drágább, egyedi fejlesztésű számlázószoftvert használ, amely egyben nagy eséllyel rejti magában annak lehetőségét, hogy egy új számítógép vásárlásakor a szoftver újratelepítéséhez szükséges regisztrációhoz a vevő már nem akad a fejlesztő nyomára. A felmérés rámutatott arra is, hogy a cégek igen magas arányban (59 százalék) ajánlás útján szereztek tudomást a szoftverről, 14 százalékuk a világhálón keresett információkat, tíz százalékuk szaküzletben, hét százalékuk pedig hirdetés útján akadt a számlázást segítő alkalmazásra.

A megkérdezettek a vásárlásnál a legfontosabb befolyásoló tényezőként a programok egyszerűségét, áttekinthetőségét és könnyű kezelhetőségét nevezték meg (29 százalék). A cégek 12 százaléka számára a különböző speciális funkciók (devizaszámla, vonalkód-leolvasás, speciális kimutatások) fontosak. Szintén figyelmet érdemel, hogy csupán 9 százalékuknak volt döntő szempont az alacsony ár.

Azóta történt

Előzmények