A történelem ismétli önmagát: fájl-elérési hiba okoz kékhalált

A Windows 10 nem, de a Vista, a 7 és a 8 érintett. Húsz éve láttunk már ilyet, most újra köztünk jár a BSOD-kaszás.

Orosz programozó talált hibát a Microsoft operációs rendszerek fájlkezelési technológiájában, amivel régi szép időket megelevenítve kékhalálba kergethető a Vista, a Windows 7, a 8 és a 8.1 is. Ehhez elég a böngészőben meghívni egy címet, ami hamis fájlelérési útvonalat tartalmaz.

A hibát a $MFT (Master File Table) generálja, ezt az NTFS köteteknél alkalmazza a Microsoft, ez gyakorlatilag a térkép a fájlokhoz. Normál esetben ehhez nem férünk hozzá, a felhasználó nem találkozik vele, nehogy véletlenül tönkretegye a rendszerét. Viszont, ha olyan címet használunk, ahol a $MFT mappaként szerepel, az két vállra fekteti a Windowst: minimum lefagy, bizonyos feltételek teljesülése mellett pedig kékhalálozik is.

Anatolymik, a hibát bemutató orosz szakember azt írja, a Chrome védett a támadás ellen, mert nem hajlandó megnyitni az ilyen címzéssel ellátott tartalmakat, viszont a Firefox és az IE lelkesen kivégzi a munkamenetet.

Idősebb olvasóinknak mostanra biztos derengeni kezdett a C:/con/con parancs, amivel tréfás kedvű informatikusok és diákok egyaránt az őrületbe kergették munkatársaikat és tanáraikat a Windows 95 és 98 fénykorában. Ez a mostani eset nagyon hasonló, csak közben eltelt húsz év.

Azóta történt

Előzmények