A túlbiztosítás miatt késhetnek a nextgen meghajtók

Múlt heti ülésén sem sikerült véglegesítenie az Advanced Access Content System Licensing Administrator (AACS LA) nevű szervezetnek a következő generációs optikai adattároló szabványok komplex másolásvédelmi rendszerének egyik alappillérét képező AACS tartalomvédelmi eljárást – írja a heise.de weboldal. A megegyezést állítólag a Blu-ray Disc Szövetség egyik meg nem nevezett, oszlopos tagja vétózta meg, amiért szerinte a HD DVD és Blu-ray rendszereknek egyaránt részét képező AACS jelenlegi állapotában nem képes megfelelően együttműködni a csak a Blu-ray korongoknál alkalmazott BD+ másolásvédelemmel. A végleges szabvány elfogadására legközelebb a február 23-24-én megtartandó ülésen tesznek kísérletet a szervezet tagjai.

Kulcsok kizárva

Mivel a tervek szerint az AACS határozza majd meg a lejátszók és a nagyfelbontású mozgóképtartalmakat hordozó lemezek előállítása során alkalmazott kulcsok rendszerét, az optikai egységeket gyártó vállalatoknak nem marad más választásuk, mint tovább várni a szabvány véglegesítésére, így a számítógépekbe szerelhető olvasók és írók, illetve az asztali készülékek piaci debütálása további csúszásokat szenvedhet. A gyártóknak ugyan lehetőségük van rá, hogy a tervezett időben beindítsák a termelést, az AACS másolásvédelmi rendszer nélkül azonban ezekkel a korai modellekkel később jó eséllyel lehetetlenné válik a nagyfelbontású filmek lejátszása.

A Blu-ray és a HD DVD szabványú műsoros lemezeken a tartalom védelmét a tervek szerint több fokozatú, meglehetősen komplex másolásvédelmi rendszer fogja szolgálni. Az AACS minden lejátszóhoz társít majd egy kulcsot, ami a lemezen lévő kóddal kerülhet összevetésre, így a lemez lejátszását a kiadók letilthatnák azokon az eszközökön, amelyek valamilyen illegális terjesztési lánchoz tartoznak. A Blu-ray szabvány részét képező BD+ másolásvédelem egy Java VM programra alapul majd, ami a mozifilm adatfolyamát vizsgálja lejátszás közben, és bármiféle észlelt manipuláció esetén azonnal leállítja a filmet. A másolás lehetőségét, illetve módját szabályozza mindemellett a két rivális szabvány által egyaránt alkalmazott Mandatory Managed Copy (MMC) eljárás, mellyel a jogtulajdonos akár egyénileg is meghatározhatja a tartalom reprodukálásának lehetőségét.

Rendőr a számítógépben

A PC-s lejátszóprogramok és a grafikus kártyák közti adatfolyam grabbelését akadályozná meg a Microsoft által kifejlesztett COPP (Certified Output Protection Protocol) rendszer, mely többek között kiszűri, ha a jelfolyam egy virtuális grafikus vezérlőre, majd onnan egy fájlba kerül továbbításra. A COPP-támogatást a grafikus kártyák gyártóinak kell biztosítaniuk az eszközmeghajtón keresztül, illetve szükséges a megfelelő operációs rendszer megléte is. Jelenleg csak a Windows XP második szervízcsomaggal frissített változata, illetve az év végére tervezett Windows Vista támogatja ezt a protokollt.

Mindennél nagyobb fejtörést okozhat a PC-tulajdonosok számára a digitális jelfolyam továbbítása felett őrködő HDCP (High-bandwith Digital Content Protection) kódolási eljárás, mely megköveteli, hogy mind a lejátszóeszköz, mind a megjelenítő képes legyen a nagyfelbontású anyagok kódolására/dekódolására, ellenkező esetben az eredetihez képest csak korlátozott minőségben, vagy egyáltalán nem jelenik meg a mozgókép a kijelzőn. A HDCP-re felkészített PC-s megjelenítők azonban csak mostanában kezdenek terjedni, ám ennél is rosszabb a helyzet a videokártyák terén; itt egy speciális BIOS-chip szükséges a kódoláshoz, márpedig egyelőre nem került forgalomba olyan megoldás, ami ilyen IC-t tartalmazna; az első HDCP-nek megfelelő kártyák a második negyedévben debütálhatnak.

Azóta történt

  • Májusban startol a Blu-ray

    Az USA-ban debütál az új formátum, régi filmekkel és egyetlen lejátszóval. A PlayStation 3 továbbra sem kerül szóba.

  • Eldőlt a DVD-szabványok háborúja?

    Eddig kétszer a Sony vesztett, ám most úgy tűnik, a kék lézeres technológiáért folyó harc a japán óriás győzelmével ér véget.

Előzmények