A vártnál nagyobb bajban van a Samsung

Alulteljesítette a várakozásokat a Samsung, a gyenge kereslet miatt a vártnál nagyobb mértékben csökkent a nyeresége a negyedik negyedév során.

Igen specifikussá vált, hogy az ilyen furcsa időkben melyik cég bevételei és nyeresége kezd zuhanórepülésbe és melynél lőnek ki az összegek. A Samsung most alulmúlta az elemzői várakozásokat, méghozzá jelentősen.

A Samsung közleménye szerint várhatóan 35 százalékkal csökken a negyedik negyedévben a működési nyereségük, köszönhetően a gyenge fogyasztói keresletnek. Így a memóriachipek árának javulása sem segített. A részletes beszámolót január 31-én teszik közzé.

A világ legnagyobb memóriachip-, okostelefon- és tévégyártója szerint a működési nyereségük 2,13 milliárd dollár lett október és december között. Ez jelentősen alacsonyabb a vártnál és a tavalyi összegnél is.

A növekvő verseny, az infláció és a magas marketingköltségek miatt (amely révén a vásárlói kedvet hoznák meg a tévés és háztartási gépes piacon) az LG negyedik negyedéves nyeresége is erősen alulmúlta az elemzői várakozásokat.

Elemzők szerint csak a memóriachipek piacán van előrelépés, mert a kínai PC-s és mobilos gyártók elkezdték újra halmozni ezeket, miután elhasználták a korábbról felhalmozott saját készleteiket. A Samsung chiprészlege így igazából csökkenteni tudta a veszteségét, az ágazat javulást mutat, a decemberi áremelkedések és korábbi gyártásbefékezés után. A trend folytatására számítanak a szakemberek. A Samsung pedig a befektetők meggyőzésére készül, azzal a tervvel, hogy felveri a memóriachipek keresletét, például offline AI-dömpinggel.

A fogyasztói vásárlási kedv viszont nem túl jó, és ha nem változik valami, akkor nem is lesz, teszik hozzá.

Azóta történt

Előzmények