A végét járja a GameCube

A Nintendo pénteken – hivatkozva elsősorban a gyenge észak-amerikai szoftvereladásokra – lejjebb szállította első üzleti féléves előrejelzését. A Mario, Donkey Kong és Pokémon című számítógépes játékairól ismert japán vállalat a hordozható DS játékgép kényszerű árcsökkentését és a következő generációs asztali konzol, a Revolution magas fejlesztési költségeit is felemlegette a a vártnál gyengébb eredmények indokaként. A cég a szeptember 30-án véget érő fél évben 20 milliárd jenes (176 millió USD) üzemi eredményt vár, szemben a korábbi 30 milliárdos prognózissal, miközben árbevétele is 8 százalékkal alacsonyabb, 175 milliárd jen (1,5 milliárd USD) lesz.

A vállalat vezetői elmondták, hogy a legnagyobb csalódást a GameCube konzolhoz írt szoftverek halovány forgalma okozta. Ezt részben magyarázza csupán az, hogy a fejlesztők nagy része már a jövő évben bemutatni tervezett új géphez írt játékokon dolgozik, jóval nagyobb jelentőségű tényező, hogy – amint Josihiro Mori ügyvezető fogalmazott – „a GameCube életciklusa a végéhez közeledik.”

A Nintendo egyben csökkentette a teljes üzleti évre szóló várakozását is: üzemi eredménye (90 milliárd jen) 22 százalékkal, forgalma (500 milliárd jen) pedig 4 százalékkal lesz alacsonyabb a korábban vártnál.

Azóta történt

Előzmények