A világ legnagyobb felbontású fotója

Holland kutatók elkészítették a világ jelenleg legnagyobb digitális panorámaképét. A Delft város egy részletét ábrázoló kép 2,5 milliárd pixelből áll – ez nagyjából az ötszázszorosa egy jobb amatőr digitális fényképezőgép felbontásának –, és elektronikus adattárolón 7,5 GB-nyi, míg papírra nyomtatva (300 dpi) 6,7 x 2,7 méteres területet foglal el.

A szépnek és jól komponáltnak nem nevezhető képet a TNO kutatóintézet munkatársai készítették a nyáron. A monstre alkotáshoz szükséges 600 felvételt egy 600 milliméteres teleobjektívvel ellátott, számítógép vezérelte géppel rögzítették – nagyjából egy óra leforgása alatt. A képek számítógépes elemzése további egy napot, automatizált összeillesztése pedig még három napot vett igénybe.

A csapatnak külön képnéző alkalmazást kellett fejlesztenie a projekthez, mivel a standard szoftverek nem tudtak megbirkózni a hatalmas méretű állománnyal, sőt új képformátumot is ki kellett dolgozniuk, mert a nagy felbontású fotók tárolására használt TIF legfeljebb 4 GB-nyi képpontot képes kezelni.

A fogadásként indult projekt eredménye a világ jelenleg legnagyobb felbontású digitális fotója. Korábban egy amerikai fotós, Max Lyons már készített gigapixelnél nagyobb panorámafelvételt – a utahi Bryce Canyon nemzeti parkról –, melynek különlegessége, hogy a több száz képet kézzel illesztette össze. A TNO – a sikeren felbuzdulva – egy másik holland városról tervez még részletesebb felvételt készíteni.