A világ legnagyobb internetes hatalma lesz a kommunista Kína


Két mai hír mutatja, hogy újra csak igazolódik a közhely: Kína az ellentmondások országa.

Az egyik szerint a Pew Internet elemzőcég kiadott egy új tanulmányt, mely szerint a kínai internetezés olyan mértékben növekszik, hogy nemsokára lekörözik – legalábbis mennyiségileg – a világ e területen eddigi vezető hatalmát, az Egyesült Államokat. A kínai netes piac hallatlan dinamizmusa szintén közhelynek számít, mi is többször beszámoltunk erről. Kínában a becslések szerint jelenleg körülbelül 137 millió internetet használó van, s ez 2004-hez képest 18 százalékos növekedés. Az Egyesült Államokban 165 millió internetező felhasználóval számolnak, ezek közül 25 millió a 12–17 éves korcsoportba tartozik. Ám a magas hozzáférési arány miatt (az amerikaiak felének van már online kapcsolata) az USA-ban csökkenni fog a növekedési ütem, míg Kínában (ahol az 1,32 milliárdnyi lakosságnak csak mintegy 10 százaléka fér hozzá a világhálóhoz) még óriási fejlődés várható, a Pew kimutatása szerint 2009-re ők lesznek a listavezetők. A jelenlegi helyzetben elsősorban a fiatal, városban élő kínaiak férnek hozzá az internethez, a felhasználók mindössze 17 százaléka él vidéken, s ezek közül csak 0,4 százalék földműves vagy gazdálkodó. A kínai kormány több programot is meghirdetett a digitális szakadék feltöltésének célzatával, s törekvéseiket csak erősítik az országban mind nagyobb súllyal megjelenő informatikai világcégek.


Forrás: Pew


Ugyanakkor az AFP épp ma adott hírt arról is, hogy a kommunista államvezetés egyre nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy a különböző új technológiák (mobiltelefon, internet stb.) által okozott információtengert minél szigorúbban szabályozzák.


A HP kínai hirdetése

Az apparátus véleménye és törekvése, hogy az általuk „károsnak, destruktívnak” ítélt hírektől a kínai népet elzárják, illetve a világ többi részére ne jussanak ki az országot rossz színben feltüntető információk (mint például az az ügy, mely nemrégiben az internet segítségével került nyilvánosságra: két kínai tartományban gyakorlatilag rabszolgasorban tartottak több ezer embert). Ezen ügyek elpalástolására a helyi közigazgatási vezetők mindent megtesznek, s e törekvésüket segíti a politikai okokból internetrendőrséget fenntartó központi kormányzat is.

A HP mindenesetre bizakodó: ma jelentették be, hogy a China Telecommal együttműködésben PC-t és szélessávú internet-előfizetést kínálnak havi 26 dollárnyi összegért bizonyos kínai tartományokban.

Azóta történt

Előzmények