A Vodafone-eladás miatt szeretik az Antennát?

Az utóbbi napokban megugrott az Antenna-részvény árfolyama, és tegnap öt hónapja nem látott mennyiség, árfolyamértéken több, mint 430 millió forintnyi részvény, a teljes közkézhányad 7 százaléka fordult meg a parketten. A papír 1998-as bevezetése óta gyakran vált – ideig-óráig – a spekulánsok kedvencévé, emlékezetes, hogy a valaha kárpótlási jegyért 1:1 arányban cserélt részvényért 2000 márciusában, a technológiai hossz csúcsán a 18 ezer forintot is megadták. Azóta persze sokkal kisebb amplitúdóval leng ki az árfolyamgörbe, de tény, hogy szinte napra pontosan öt hónappal a legutóbbi – hasonlóan százmilliós napi forgalmakat produkáló és 2500-ról 3240 forintra történő ugrást jelentő – Antenna-hossz után újból lelkesen veszik a papírt a befektetők.

A 3335 forintos tegnapi záróár idei csúcsot jelent (persze, tegnap a BUX is abszolút rekordot ért el, két héten belül immár hatodszor), aminek hátterében a brókerek szerint a Vodafone-üzletrész eladásával kapcsolatos spekulációk állnak. (Amiben persze nincs semmi új.) Állítólag két héten belül aláírják az Antenna tulajdonában lévő Vodafone-részvénypakett eladásáról szóló szerződést. Az Antenna féléves gyorsjelentése szerint a konszolidált mérlegben 8 milliárd 83 millió forinttal szerepel ez a befektetés, noha az az Antennának jóval több, mint 12 milliárd forintjába került.

Az eladással – a spekulánsok szerint – a befektetés bőven megtérülhet, a befolyó pénzből – a vérmesebb Antenna-részvényesek becslései közel járnak a 20 milliárdhoz – nem csak a félévkor 15,6 milliárdos hitelállomány rendezéséhez lennének elegendőek.

A számolgató spekulánsok szerint nem kizárt, hogy az ÁPV "jóvoltából" amúgy is jó fizető hírében álló – és az idei évet az 1,2 milliárdos féléves nyereség után így sokmilliárdos profittal záró – Antenna jövőre extra osztalékkal örvendezteti meg a tulajdonosait. Persze, addig még sok minden történhet. Talán éppen a cég rétestésztaként húzódó privatizációja is felgyorsulhat. Az Antenna privatizációs stratégiája éppen tavaly év végén készült el, de azóta előrelépés nem történt. Meg nem erősített hírek szerint azonban a magánosításra egy esetleges kormánydöntést követően akár még az idén sor kerülhet. Ez pedig igen jelentősen befolyásolhatja az osztalékelképzeléseket.

Azóta történt

Előzmények