A wifi segítségével szárnyalhat a Bluetooth

Pár éven belül a jelenleginél lényegesen gyorsabb adatátvitelt biztosító rövid hatótávolságú rádiós kommunikációt használhatnak majd a különböző mobil eszközök (jellemzően mobiltelefonok, okostelefonok) vagy egyes hordozható szórakoztatóelektronikai berendezések (például médialejátszók).

A Bluetooth vezeték nélküli kommunikációs szabványt kidolgozó érdekcsoport, a Bluetooth Special Interest Group (Bluetooth SIG) a barcelonai Mobile World Congress rendezvényen jelentette be legújabb, várhatóan jövőre elkészülő fejlesztési törekvését, mely egyfajta ötvözetét nyújtja a rövid hatósugarú és biztonságos Bluetooth technológiának és a jóval gyorsabb, nagyobb hatótávolságú, ám kevésbé energiatakarékos 802.11 kommunikációs szabványnak, azaz a wifinek.


Apple iPhone: wifi és Bluetooth egy fedél alatt

A Bluetooth SIG közleménye szerint napjainkban nagyjából kétmilliárd Bluetooth-kompatibilis eszközt használunk, és bár a technológia alapvetően jól ellátja azokat a feladatokat, amelyekre eredetileg szánták, egy területen jelentősen elmarad a kor kívánalmaitól: mivel a szabvány jelenlegi legfejlettebb verziója által nyújtott maximális sávszélesség mindössze 3 megabit másodpercenként (ebből ráadásul csak 2,1 megabit a hasznos átvitel), adatátviteli célra csak meglehetősen körülményesen használható a Bluetooth – pár nagyobb méretű kép, vagy néhány zenei album másolása így hosszú percekbe telhet.

Néhány kézieszköz-gyártó ezért a Bluetooth rádió mellett wifit is épít a készülékébe (ilyen például az Apple iPhone-ja vagy számos Blackberry modell) – a Bluetooth SIG erre építve dolgozza ki azt a megoldást, mely a két kommunikációs rendszer előnyeit próbálja összekovácsolni. Az elképzelések szerint a rendszer, melyet „Alternate MAC/PHY”-nak neveznek a sávszélességigénytől függően határozza meg, hogy a jelet melyik rádióval sugározza, azaz kisebb adatmennyiségnél továbbra is a Bluetooth-modul dolgozna, nagyobb fájlok átvitelénél azonban automatikusan bekapcsolna a jóval gyorsabb wifi-vezérlő. A felhasználó számára mindez teljesen transzparensen működik majd, hiszen a megszokott párosítási, biztonsági eljárások, profilok ugyanúgy alkalmazandók az új rendszerben is, mint eddig.

A közlemény ugyanakkor leszögezi, hogy az Alternate MAC/PHY teljesen független fejlesztésként jön létre a több mint kétszáz tagból álló WiMedia Szövetség szárnyai alatt dédelgetett Ultra Wideband (UWB) technológia mellett.

Azóta történt