(Frissítve!) A Windows 8.1 frissítések előfeltétele az Update telepítése

A Windows 8.1 Update-et korábbi cikkeinkben próbáltuk alaposan körbejárni, egy fontos információ azonban sajnos elkerülte a figyelmünket, igaz, a Microsoft egy vállalati IT-szakembereknek szóló hosszú blogbejegyzésbe rejtette, mindenféle kiemelés nélkül. Mivel olyasmiről van szó, ami az április 8-án megjelent nagy rendszerfrissítést valamilyen oknál fogva nem telepítőket kellemetlen meglepetésként érheti, úgy döntöttünk, hogy a késés ellenére is írunk róla.

Azok, akik a Windows 8.1-et (tehát nem az eredeti alapkiadást) használják a gépükön, a május 13-ai patch-keddtől csak akkor tudják telepíteni az aktuális (biztonsági) frissítéseket, ha előzőleg a Windows 8.1 Update 1-et is installálták már. A Windows 8.0 felhasználókat ez nem érinti, ők május 13-a után is változatlanul telepíthetik a rendszerfrissítéseket.

Otthoni környezetben talán nem annyira érdekes ez a kitétel, a vállalati szférában azonban ritkán telepítenek rögtön a megjelenés után ilyen komoly rendszerfrissítéseket – az ilyesmit általában komoly tesztelési, validálási folyamat előzi meg. A 8.1 már régóta elérhető, ahol kellett, bőven volt idő az előbb említett ellenőrzések elvégzésére és a csomag telepítésére. A 8.1 Update viszont csak egy hete (MSDN tagoknak 2 hete) érhető el, az alap 8.1 támogatása pedig szűk egy hónap múlva megszűnik. Május 13-án pedig kiderül egy sor hiba, amiket csak a 8.1 Update-tel ellátott rendszereken lehet javítani, az alap 8.1-et használó cégek pedig ott állnak majd publikált hibákkal ”felvértezett”, de csak az Update telepítése után foltozható operációs rendszerrel.

Talán csak mi kiáltunk farkast, de a nagyvállalatok validálási folyamatainak végigfutási idejét ismerve kissé hamarinak tűnik a Microsoft ezen lépése.

(Frissítve!)

A Microsoft tegnap bejelentette, hogy a vállalati felhasználók számára - akik a Windows Server Update Service (WSUS), Windows Intune vagy System Center Configuration Manager szolgáltatásokon oldják meg a rendszerfrissítések telepítését - augusztus 12-ig adnak időt a Windows 8.1 Update telepítésére. A döntés a Windows Server 2012 R2 Update-re és a Windows Embedded 8.1 Industry Update-re is vonatkozik. A vállalat egyben azt a WSUS hibát is javította, ami esetenként megakadályozta a rendszerfrissítés telepítését.

Az otthoni felhasználókat a fenti változások nem érintik.

Azóta történt

Előzmények

  • Nem maradnak védtelenül az ATM-eken futó XP-k

    A beágyazott operációs rendszerrel működő automatákon nem kell azonnal 8.1-re váltani, még évekig élvezhetjük a terméktámogatás előnyeit.