A Windows PC-t használók majdnem negyede válthat Apple-re fél éven belül?

A Microsoft Surface frissítése után a Verto Analytics úgy gondolta, hogy elvégez egy gyors piackutatást az Egyesült Államok 18 évnél idősebb felhasználóinak körében, amelyet az általuk Smart Pollnak nevezett rendszerrel összesítettek. Ez a cég szerint kombinálja a hagyományos kutatási formákat a modern mérési módszerekkel a pontos kép kialakítása céljából.

A vállalat arra volt kíváncsi, hogy a következő 6-24 hónap során a Windows operációs rendszerrel üzemelő PC-t használók tervezik-e, hogy a következő számítógépük az Apple-től fog származni. A mobil és az asztali vonal jelen esetben nem számított, csak a váltás lehetősége.

Az eredmény nagyon érdekes lett, ugyanis megkérdezettek közül a Windows notebookot használók 21, illetve a Windows asztali PC-vel dolgozók 25 százaléka mondta azt, hogy az elkövetkező 6 hónap során szándékukban áll valamilyen Macre váltani. A felmérésből az is kiderül, hogy magas átlagkeresetűek nagyobb valószínűséggel újítanának a Windows PC helyére egy Apple Mac gépet, de mondjuk ez annyira nem meglepő, az viszont érdekes, hogy az átlagkereset szerint rangsorolt mérésben pont a középtájon elhelyezkedő felhasználók azok, akik a legkisebb valószínűséggel újítanának be egy Macet.


[+]

Az alacsonyabb átlagkeresetűek között is viszonylag nagy a Macre való átállásra vonatkozó hajlandóság, de a Verto Analytics megjegyezte, hogy az érintettek többsége itt a húszas éveihez közeledik, vagy már túllépet ezen, de még nem érte el a harmincéves kort, ami azt feltételezi, hogy a szülők segítéségét is igénybe vennék a vásárlásnál.

A Verto Analytics fordítva is elvégezte a kutatást, de úgy néz ki, hogy a Macet használó réteg elégedett, mivel mindössze a megkérdezettek 2 százaléka fontolgatja a Windows PC-re való átállását.

Az Egyesült Államokra korlátozott piackutatással kapcsolatban mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a Smart Poll mérés során a Verto Analytics teljesen kizárja a korábbi trendeket és az aktuális eladási adatokat. Ez azért gond, mert ilyen formában jóval nehezebb a ténylegesen várható változást felmérni, ugyanis a felhasználó mondhatja azt, hogy hat hónapon belül vált, de ez nem feltétlenül fog bekövetkezni. Már csak azért sem, mert ha tényleg megtörténik a jósolt változás, akkor az Apple tulajdonképpen két és félszeresére növelné az aktuális piaci részesedését, és minden bizonnyal a vállalat az ellátottság szempontjából sem számol azzal, hogy ekkora vásárlási hullám indul a gépeik iránt. Emiatt fontos figyelembe venni a korábbi trendeket és az aktuális eladási adatokat, mert ezek nélkül rendkívül nehéz megítélni, hogy a piac valójában hogyan fog változni fél év alatt.

Azóta történt