A zloty húzta fel a TPSA-eredményt

Elmaradt a vállalat saját céljaitól a TPSA tavalyi árbevétele - derül ki a lengyel távközlési vállalat gyorsjelentéséből - , ám a profit így is jól alakult, hála részben az erős zlotynak.

A vezetékes és mobilszolgáltatásban egyaránt érdekelt csoport eladásai tavaly 1,5 százalékkal 18,56 milliárd zlotyra nőttek (5,9 milliárd dollár); a növekedés nem érte el a vállalat által megcélzott 2-3 százalékot, de az összeg így is alig marad el 18,63 milliárd zlotys elemzői konszenzustól. Az adózott eredmény 2,24 milliárd zloty lett, ami 200 százalékkal több az egy évvel korábbinál; az árfolyamváltozásokból 725 millió zloty nyereség származott, szemben az egy évvel korábbi 755 milliós veszteséggel.

A vezetékes üzletág számára a svéd Tele2 jelent nagy konkurenciát - figyelmeztetnek a Reuters által megkérdezett elemzők -, amely a TPSA infrastruktúráján kínál olcsóbb szolgáltatásokat.

A TPSA mobilágazatának árbevétele csaknem egymilliárd zlotyval 4,9 milliárdra nőtt, a vezetékes beszélgetésekből származó díjbevétel azonban több mint 1 milliárddal 5,9 milliárd zlotyra csökkent.

Előzmények