Ablakok az európai városokon

Nem is olyan régen még újdonságnak számítottak a webkamerák, amelyekkel élő képeket és hangot lehet az internetre juttatni bármiről: egy utcarészletről vagy akár a szomszédban lakó hölgy fürdőszobájáról. Ez a lehetőség adta az ötletet a videokonferenciák szervezésével foglalkozó osztrák Tholos Systems vállalkozásnak, amely jövő tavasszal először Londonban és Bécsben kíván olyan óriáskivetítőt telepíteni, amely megjeleníti a városok egy-egy jellegzetes látképét a másik városban és még hangösszeköttetést is lehetővé tesz a két helyszín között -- tudósít a The Economist. A tholos, amely egy az ókori görög világban, azon belül is a mükénéi korban létező templom után kapta az elnevezését, egy három méter magas, 360 fokos szögben vetítő óriás képernyő, amely jeleket küld és fogad két helyszín között. Ezzel gyakorlatilag ablakot nyit a két pont látképére a másik végponton éppen arra járó emberek előtt. Az audio összeköttetés azt is lehetővé teszi, hogy például a londoni tholos előtt álló illető beszélgessen a "vele szemben" a bécsinél álló barátjával, ismerősével vagy ismeretlenekkel. A rendszer folyamatosan közvetíti a két város között a panorámaképeket és a hangot.

A bécsi székhelyű Tholos Systems technológiája a legújabb nagy felbontású televíziós rendszerből (HDTV), nagy felbontású kamerákból, háttérprojektorokból, valamint egy olyan felületi anyagból áll össze, amely ellenáll a graffitinek. Ezek a XXI. századi megoldások kiegészülnek egy száz évvel öregebb elemmel, mégpedig a klasszikus mechanikus blendével. Ennek az a dolga, hogy irdatlan tempóban váltogassa azokat a pillanatokat, amikor a felvevő kamera, illetve amikor lejátszó projektor funkciója él. Mivel az emberek nem érzékelik ezeket a gyors átváltásokat, ők folyamatosan a másik helyszínt látják, s ezzel számukra interaktívvá válik a kapcsolat a két helyszín között. Minden tholos öt kamerát és öt kivetítőt tartalmaz majd, amelyek nagy sebességű átvitelt lehetővé tevő, önálló üvegszálas vezetékkel állnak kapcsolatban a másik helyszínnel. Ez biztosítja a vibrálásmentes képet. A rendszer tetején ül az a 22 különböző irányba néző mikrofon, illetve hangszóró, amelyek segítségével a két tholos látogatói élőben beszélgethetnek egymással.

A technológiát négy évvel ezelőtt álmodta meg a Tholos Systems fejlesztési részlegének vezetője, Andreas Traint. A cég azóta négy prototípust épített bécsi központjában, de az első teljes méretű változatot még nem mutatták be. Ennek költségét kétmillió euróra teszik a szakemberek. A tholos üzleti modellje szerint a járókelők ingyen élvezhetnék annak szolgáltatásait, a költségeket támogatásokból és reklámokból fedeznék, minthogy a képernyő értelemszerűen ugyanúgy alkalmas hirdetések közvetítésére, mint az élő képekére. A kör alakú képernyőn például egy új autót minden irányból megnézhetne az érdeklődő. A jelenlegi tervek szerint a rendszer működési idejének egynyolcadában vetítenének rajta reklámokat.

A Tholos Systems reményei szerint 2008-ra 16 európai városban telepítenének "ablakokat"; jelenleg olyan szponzorokkal tárgyalnak, amelyek a párizsi, a római, a varsói és a koppenhágai tholos létesítését támogatnák.

Azóta történt