Tüntetések zajlottak szerte Európában az ACTA ellen

Az egész világon, így Európában is egyre több országban, egyre többen, egyre nagyobb erővel tiltakoznak az új kereskedelmi egyezmény, a hazánk által is aláírt ACTA (Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás – Anti-Counterfeiting Trade Agreement) ellen.

Február 11-én Budapesten is tartottak az ellenzők egy gyűlést, körülbelül ezer ember részvételével, csatlakozva a kontinensünkön szervezett megmozdulásokhoz, melyek több mint 200 városban zajlottak le. Összességében több százezer tiltakozó mozdult meg, akik mindannyian azt követelték, hogy az Európai Parlament, illetve a nemzeti kormányok ne ratifikálják a nemrég Tokióban aláírt egyezményt, melyhez már korábban csatlakozott Ausztrália, Dél-Korea, az Egyesült Államok, Japán, Kanada, Marokkó, Szingapúr és Új-Zéland.

ACTA Budapest
Egy budapesti tüntető 2012. február 11-én
Fotó: IT café

Európában a legnagyobb számban Bulgáriában mentek utcára az emberek, ötvenezer résztvevőről számoltak be a lapok, a fővárosban körülbelül háromezer tiltakozó vonult a kormány és a parlament épületei elé, hogy nemet mondjanak az ACTA-ra. Észtországban, Tallinnban 1500 tüntető lépett fel, és itt a parlamenti képviselők egy része felhasználta a megmozdulást, hogy a kormányzatot bírálja a háttérben, a nyilvánosság kizárásával kialakított egyezmény aláírása miatt. Szép számban tüntettek az ugyancsak friss aláíró Romániában is.

Múlt szombaton Németországban is több ezer ember vonult utcára, hogy nemtetszését fejezze ki a megállapodással kapcsolatban. egyedül Münchenben több mint 16 ezer résztvevőt számoltak a szervezők, Berlinben és Kölnben is kétezer ember csatlakozott az „ACTA ad acta!”- tüntetéshez. A nyomásgyakorlásnak meg is lett az eredménye, az aláírókhoz a tervek szerint a következő körben csatlakozó német kormány bejelentette, hogy a tiltakozások hatására megvizsgálják az egyezményt újra, illetve várakoznak addig, amíg az Európai Parlament állást nem foglal az ügyben.

A szintén az aláírók közé tartozó Lengyelországban a miniszterelnök már a múlt héten bejelentette, hogy felülvizsgálatot tartanak, hogy a ratifikáció előtt biztosak legyenek benne, nem ártanak a vele a lengyel polgároknak. Csehországban a kereskedelmi miniszter kerekasztalt szervez a támogatók és az ellenzők vitájának lefolytatására, és ennek végeredményétől is függ majd, hogy a ratifikációs folyamat miképpen alakul. Szlovákia is hasonló lépéseket tett, szintén felfüggesztik a folyamatot.

Az IT café oldalain hamarosan egy hosszabb anyagban, szakértők és az érintettek megkérdezésével járjuk körbe az ACTA kapcsán felmerülő problémákat.

Azóta történt

Előzmények