Kérjük, adja meg az e-mail címét – ha tudja

Aranyos webes programozási hibába futottam bele a minap. Az eset azt illusztrálja, hogy egy jó szándékkal, de körültekintés nélkül megírt rutinnal hogyan diszkriminálhatja egy programozó akaratlanul a felhasználók egy nagyobb csoportját.

A Corel VideoStudio Pro X3 videoszerkesztő demóját akartam letölteni a cég e célra szolgáló oldaláról. A letöltéshez e-mail cím és jelszó megadásával regisztrálni kell, én már az e-mail megadásánál elakadtam. Mivel nem mondanám fogalmatlan usernek magam, vakartam a fejem. A címet gond nélkül be tudtam gépelni az első űrlapmezőbe, de a másodikba („Confirm Email Address” – azaz az e-mail cím megerősítése) nem, ti. ez sehogy sem vette be a valid címhez elengedhetetlen „@” karaktert, amit én a magyar billentyűzeten mindig is az AltGr + V kombinációval varázsolok elő.

Ki lehet próbálni. Windows alatt Internet Explorer, Chrome és Safari böngészővel nem lehet megerősíteni az e-mail címet, mert az ezt kérő mezőbe a megszokott módon nem lehet begépelni „@” karaktert. A Ctrl + v kopipészt sem működik, sem az egér jobb gombjával előhívott „beillesztés”. Ez tuti egy teszt: aki nem birkózik meg a feladvánnyal, és alternatív módon nem képes beírni a kukacot, nem érdemli meg a demót.

Tudom, begépelhető másként is a @ (megtettem), de azért mégis, hátha nem ez van a háttérben. Megkértem Panther kollégát, nézze már meg, mivel magyarázható, hogy a Corel nem szeret engem, sőt, őt se. Mint kiderült: egy gányul megírt szkript zár ki minket a letöltésből. Sőt nemcsak minket, hanem úgy általában azokat, akik magyar, meg román, meg horvát, meg bosnyák, meg szlovén, meg lengyel, meg cseh, meg szlovák billentyűzetkiosztást használnak – a teljesség igénye nélkül többek között ezeken használatos ui. a kukac beírására az AltGr + v kombináció.

A szkript a programozó szándéka szerint a kopipészt pészt részét szeretné tiltani a megerősítés mezőben, felteszem, jó szándékkal. Ezt úgy próbálja meg elérni, hogy a Ctrl + v kombinációt nem engedélyezi (csak zárójelben: a Shift + Insert működik), és mivel Windowsban az AltGr=Ctrl + Alt, az AltGr + v páros is tiltva van. Ezzel a trükkel a programozó a felhasználók egy népesebb csoportjának tudott rejtvényt feladni, akaratlanul.

Tulajdonképpen szerencse, hogy a kód – ahogy Panther mondja – „szarul van megírva”, ezért nem minden böngésző, csak Internet Explorer, Chrome és Safari alatt fut le, így a magyar internetezők nagyobb részét, akik Firefoxot használnak, nem szívatja...

  • Kapcsolódó cégek:
  • Corel

Azóta történt

Előzmények