ADSL és telefon – vezetékes előfizetés nélkül

Az ADSL-szolgáltatás igénybevételének hamarosan már nem lesz elengedhetetlen feltétele a vezetékes telefon-előfizetés, mivel 2006 második felében a GTS-Datanet elindítja saját, T-Comtól független, teljes hurokátengedésen alapuló ADSL2-szolgáltatását lakossági és üzleti ügyfelek számára. A konstrukció lényege, hogy a T-Com birtokában álló, a telefonközponttól az előfizető készülékéig húzódó vezetéket – ún. előfizetői hurkot – a GTS-Datanet a tulajdonostól bérbe veszi, hogy azon keresztül a saját távközlési szolgáltatásait juttassa el az előfizetőhöz.

Az előfizetői hurok bérlése jelenleg az egyetlen költséghatékony megoldás az alternatív szolgáltatók számára, hogy a lakossági és a kis forgalmat bonyolító üzleti ügyfelek számára is kínálhassák szolgáltatásaikat. Így ugyanis nem kell falat bontaniuk, árkot ásniuk, vezetéket építeniük, hogy eljussanak az előfizetőkhöz, aminek tetemes költségeit a várható bevétel hosszú távon sem lenne képes ellensúlyozni. A vezetékes előfizetés nélküli, csupasz ADSL mellé a szolgáltató igény szerint hagyományos vagy IP-alapú telefonszolgáltatást is biztosít majd, külön előfizetési díj nélkül. Az ügyfelek így korábbi telefonszámuk megtartása mellett, a már megszokott módon használhatják vezetékes telefonjukat. A szolgáltatást híváscsomagokban lehet majd megrendelni. A GTS-Datanet csupasz ADSL- és telefonszolgáltatásának együttes igénybevételével az előfizetők akár 20-30 százalékkal is csökkenthetik távközlési költségeiket – állítja a szolgáltató.

A GTS-Datanet előfizetői hurokátengedésen alapuló távközlési szolgáltatásai 2006 nyarától a budapesti belvárosban, a Városmajorban, a Krisztinavárosban és Kelenföldön lesznek elérhetőek. A intenzív hálózatfejlesztés révén a cég az év végéig Budapest területének 80 százalékát tervezi lefedni új szolgáltatásával, jövőre pedig vidéki nagyvárosokban is megjelenik majd.

Azóta történt

Előzmények